Tarina terveysbisneksestä, kun mikään ei riitä

Oma äitini vietti vaikean sairauden seurauksena viimeiset vuotensa sipoolaisessa palvelukodissa. Aiemmin hän oli ollut Myllypuron sairaalassa asiakkaana, jossa kuntoutus- ja toimintaterapia olivat olleet arkea. Helsingin päättäjät päättivät muuttaa Myllypuron sairaalan statusta ja tehdä siitä vanhusten keskuksen. Äitini oli liian nuori vanhusten keskukseen, mutta ei toisaalta pärjännyt kotonakaan yksin. Meille esitettiin erilaisia vaihtoehtoja. Parhaalta vaikutti Nikkilän entisellä sairaala-alueella toimiva palvelukoti, joka lupasi rauhallisen hoitoympäristön. Helsingin kaupunki osti palvelun sipoolaiselta yksityiseltä toimijalta.

Äitini ihmetteli palvelukodissa usein hoitajien jatkuvaa kiirettä, ja kuinka hoitajat vaihtuivat usein. Oman hoitajan kanssa käytiin aluksi keskustelu kuntoutuksesta ja tavoitteista. Myöhemmin nimettiin uusi oma hoitaja ja sitten taas uusi. Lopulta emme tienneet kuka oli omahoitaja. Kuntouttaminen ei edennyt ihan niin kuin oli ajateltu. Osa syynä siihen oli kiire, joka näkyi palvelutasossa ja suhtautumisessa asiakkaisiin, ainakin äitini kohdalla, mutta myös toisaalta vaikutti se, että äitini kunto heikkeni yksittäisten infektioiden seurauksena.

Talouslehtien arvioiden mukaan palvelukotia pyörittänyt yritys teki koko ajan kovaa tulosta. Arvioiden mukaan vuotuinen voitto oli todella suuri. Eikä ollut siis ihme, että kansainväliset toimijat olivat kiinnostuneet palvelukodista. Keväällä uutisoitiinkin, että Attendo oli ostanut Sipoon ja Tuusulan palvelukodit. Ihmettelen vaan sitä, että jos jo aiemmin hoitajilla oli kiire, niin mitä se on yt-neuvottelujen jälkeen, jotka Attendo on ilmoittanut käynnistävänsä ostamissaan palvelukodeissa. Harmittavaa tässä on myös se, että paikallinen toimija maksoi veronsa Suomeen, mutta Attendolla on ollut monimutkainen verotusmalli, jossa on yhteydet veroparatiiseihin.

Minun mielestäni ei ole moraalisesti kestävää, että meidän verorahojamme siirretään näin kansainvälisten terveysbisnesyritysten katteisiin. On oikein vaatia laadukasta hoitoa ja tukkia nämä veronkierron porsaanreiät, jota monet kansainväliset yritykset ovat käyttäneet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *