Haastetaan hallituksen surkea linja

Hallituksen politiikka on talouspoliittisesti aivan käsittämätön. En usko, että kyse on tyhmyydestä, vaan enemmänkin ideologisesta valinnasta, jossa kasvun uskotaan syntyvän heikentämällä selkeästi julkista sektoria. Tämä linjavalinta luo suuria haasteita niin varhaiskasvatukseen, koulutukselle aina peruskoulusta korkeakouluun asti. Luvassa on suuremmat päiväkotiryhmät, kasvavat luokkakoot ja jatkuva myllerrys toisen asteen opinnoissa sekä korkeakouluissa.

Hallituksen talouslinjat vievät Suomen väärään suuntaan Epävarmuuden lisääminen työmarkkinoille ei ole ratkaisu
Samalla uskotaan, että työntekijöiden oikeuksia räikeästi heikentämällä saadaan maa nousuun. Työajan pidennyksellä tavoitellaan lisäarvoa yrityksille. Fiksumpaa olisi ollut miettiä miten työt voidaan yhteistyössä järkevämmin organisoida työpaikoilla. Tässä esimerkiksi hyvällä johtamisella on tärkeä rooli. Toiseksi useassa työssä jopa muutamaa tuntia lyhyemmässä ajassa on todettu ehtivän tehdä työt tehokkaammin ja vähentävän sairauspoissaoloja. Siksi puheet työnjakamisesta työaikaa lyhentämällä pitäisi ottaa vakavasti.
Epävarmuuden lisääntyminen työelämässä voi toimia työnantajalle keinoja pitää työntekijät hiljaisina peläten työpaikkojen menetyksestä. Samalla elinkeinoelämässä voidaan haaveilla, että työaikaa pidentämällä, voidaan yrityksen kuluja pienentää. Se voi irtisanoa työntekijöitä, kun pienempi joukko voi tehdä pidempää päivää ja suurempi joukko on työttömänä pienemmällä työttömyysturvalla. Näinhän esimerkiksi Suomen yrittäjät esitti tehtävän peruskouluissamme ja päiväkodeissamme.

Parhaillaankin hallituksen politiikka luo Saksan tapaan laajat pätkätyömarkkinat, jossa pienipalkkaiset duunarit joutuvat tekemään useita töitä saadakseen edes sen verran toimeentuloa, että saavat katettua elinkulunsa.

Siinä missä Suomen pitäisi kehittää lapsistamme koulutettuja työntekijöitä, jotka pystyisivät kehittämään ja tuottamaan laadukkaita tuotteita, joilla olisi kansainvälistä kysyntää, tuntuu hallituksen linjavalinta käsittämättömältä. Kehittyvän Suomen sijasta perusporvarihallitus on valinnut Suomen tieksi hintakilpailun, jossa palkkoja pyritään polkemaan alaspäin, jotta vienti vetäisi. Tällä tiellä on vaikea Euroopassa pärjätä. Kun jokainen laskee kulujaan, ei voittajaa ole luvassa. Kurjuutta sen sijaan on kovin monelle.

Sipilän hallitus antaa suuryritysten ja niiden omistajien suunnitella veronsa jatkossakinKeppiä kansalle ja porkkanaa rikkaille sekä suuryrityksille
Suuryrityksille ja korkeatuloisille hallitus esittää kainoja pyyntöjä lamatalkoista. Jos heidät olisi todella haluttu mukaan olisi se hoitunut oikeudenmukaisella verotuksella, jossa kaikkia verotuloja olisi verotettu saman progressiivisen taulukon mukaan.

Pääministeri Sipilä väittää, että suurituloiset eivät kuluta julkisia palveluita. Se ei pidä paikkansa. He ajavat teillämme, käyttävät raiteita, ovat nauttineet koulutuksesta, terveydenhuollosta… Edelleen myös suuryrityksillä ja heidän johtajillaan on oikeus suunnitella veronsa. Osa kierrättää niitä veroparatiiseihin, osa kikkailee matalammalla pääomaverolla itselleen palkansaajia pienemmän verotuksen, vaikka tulot ovat kymmeniä kertoja suuremmat. Kaikki nämä menetyt verorahat ovat pois meidän terveydenhuollosta, kouluista ja päiväkodeista.

Kokoomuslaiset, joiden käsialaa hallitusohjelma pitkälti on, jaksavat jauhaa kasvavasta velasta. He tosin jättävät mainitsematta sen, että epäonnistuneella talouskuripolitiikalla sitä syntyy koko ajan lisää. Työttömyyskuluihin meni viime vuonna huimat 4,7 miljardia. Se oli 15 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna, ja kuluneena vuonna työttömyys on vain kasvanut. Työttömyyden nujertaminen pitäisi olla hallituksen ykköstehtävä. Siinä säästettäisiin melkoisesti. Nykyisellä hallituksen politiikalla sen sijaan heikennetään ostovoimaa, lisätään työttömyyttä ja syvennetään lamaa. Puhumattakaan siitä traagisesta henkilökohtaisesta hinnasta, jonka hallituksen leikkaukset tulevat maksamaan yksittäisille ihmisille, jotka eivät saa esimerkiksi tarvitsemiaan terveys- ja sosiaalipalveluita.

Sipilän hallituksen investointipaketti oli kooltaan suuri pettymysPanostuspaketin sijaan tuli suutari
Hallitus lupasi kasvua vauhdittavaa panostuspakettia, mutta sieltä tulikin suutari. Jonkin verran annettiin teiden korjaamiseen, mutta ei läheskään niin paljon kun oli odotettu. Kauppalehti kutsui päätöstä julmaksi uutiseksi. Kannattaa myös huomioida, että edellinen Kokoomuksen johtama hallitus leikkasi tiemäärärahoja.

Missä ovat investoinnit kasvukeskusten huutavaan pulaan kohtuuhintaisista asunnoista? Ei asumisen hintaa voi laskea hallituksen esittämällä asumistuen leikkauksella.

Miten kehitetään metropolialueen joukkoliikennettä, jos sen resursseja leikataan? Miten tehdään #energiaremontti, jos tuulivoiman tukia leikataan ja samaan aikaan saastuttavan teollisuuden asemaa helpotetaan?

Koulu- ja päivähoitomielenosoitus Kerava 2014Kansalaisten on näytettävä Suomelle suunta
Suomi on hieno maa, jossa kaikilla tulotasoon riippumatta on ollut mahdollisuus saada laadukasta varhaiskasvatusta, peruskoulutus ja mahdollisuus jatkaa kouluttautumista itselleen kiinnostavalla tavalla. On surullista katsoa perusporvarihallituksen aikeita murtaa tämä käytäntö.

Meillä kansalaisilla on tärkeä rooli nousta puolustamaan tasa-arvoista varhaiskasvatusta ja koulutusta sekä reiluja työelämän pelisääntöjä, joista hyötyvät myös yritykset. Oikein on vaatia kehittämään, ei heikentämään käytöntöjä. On ollut rohkaisevaa nähdä, että ammattiyhdistysliikkeessä on noustu laajasti puolustamaan toimivia sopimusmalleja, kun hallitus on esittänyt uhkauslistoja, saadakseen työntekijät alistumaan yhteiskuntasopimukseen. Olen tosi iloinen siitä, että opiskelijat ovat heräämässä hallituksen petettyyn koulutuslupaukseen. Suurta mielenosoitusta ollaan järjestämässä lähiviikkoina. Varhaiskasvatuksen työntekijät ja lasten vanhemmat ovat keränneet jo liki 36 000 nimeä adressiin, jossa vastustetaan päiväkotien ryhmäkokojen suurentamisia. Teeman ympärille ollaan myös järjestämässä mielenosoituksia.

Kautta historian kansalaisten joukkoliikkeet ovat muokanneet yhteiskuntien kehitystä, ja saaneet aikaan monia tärkeitä uudistuksia. Alistumisen sijasta tarvitaan toivon politiikkaa, ja yhdessä tekemistä. Näytetään toreilla ja sosiaalisessa mediassa valtaapitäville, että haluamme kehittää Suomea tasa-arvoisena yhteiskuntana, emme eriarvoistuvana luokkayhteiskuntana, jossa vain rahalla voi menestyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *