Savion päiväkodit tutuiksi

Marttilan päiväkodin leikkipaikka

Sain tutustua perjantaina 10. marraskuuta kolmeen saviolaiseen kunnalliseen päiväkotiin. Kävin keskusteluja johtajien, työntekijöiden ja lasten kanssa.

Yleinen fiilis oli, että lapset viihtyivät vallan mainiosti ja työntekijät olivat motivoituneita työskentelemään laadukkaan varhaiskasvatuksen puolesta.

Marttilan päiväkoti

Marttilan päiväkoti muutti pari vuotta sitten ns. Elloksen taloon radan toiselle puolelle Kercan alueeen kupeeseen. Muutto tapahtui varsin nopeasti, kun Marttilan päiväkodin sisäilmaongelmat todettiin niin vakaviksi tutkimusten jälkeen, että se päätettiin sulkea välittömästi. Marttilan päiväkodissa on alle 3-vuotiaiden lasten, 3-5 vuotiaiden ja eskarien ryhmät. Sekä työntekijät ja lapset ovat viihtyneet uusissa tiloissa hyvin. Työntekijät ovat tehneet hienoa työtä saadakseen entiset toimistotilat toimimaan vihtyisinä päiväkotina. Isänpäivän alla päiväkoti on aamulla tarjonnut pullaa ja kahvia iseille. Sitä sai sen jälkeen kun oli osallistunut temppuradalle ja tehnyt Suomi100-visan.

Digiloikka näkyi myös vierailuimme aikana. Eskarilaiset käyttävät padeja tottuneesti ja työntekijät kertovat hymyssä suin, että monesti lapset neuvovat tablettien kohdalla miten mikäkin asia toimii.

Vanhempien ja työntekijöiden keskuudessa huolta on kanta on aiheuttanut se, että Marttilan päiväkoti tila on ollut väliaikaisstatuksella. Nyt työtä tehdään sen puolesta, että siitä tulisi pysyvä. Päiväkotia on mahdollisuus myös laajentaa.

Savion päiväkoti

Savion päiväkoti löytyy kerrostalojen keskeltä Lehmuskadulta. Sieltä löytyy myös ryhmät pienistä eskarilaisiin. Vieraillessamme eskarilaisilla oli aamupäivän keskustelutuokio käynnissä, jossa pohdittiin ihmisten tunteiden ja ilmeiden roolia. Keittiöstä tuli ruoan tuoksua ja pienemmät leikkivät pihalla.

Savion päiväkodin kohdalla on myös selvitetty sisäilmaongelmia. Näistä voi lukea tarkemmin kaupungin sisäilmatyöryhmän raporteista. Ongelmia on ollut ainakin  ilmanvaihdon kanssa ja katon kanssa. Näitä on korjattu useammassa remontissa. Nytkin yhdessä huoneessa puhalsi ilmanpuhdistaja.

Naavapuisto

Naavapuiston päiväkoti toimii kaupungin vuokrayhtiö Nikkarinkruunun tiloissa parin sadan metrin päässä Savion päiväkodista. Savion päiväkodeista Naavapuisto on pienin. Tilat ovat valoisat ja hyvin viihtyisän näköiset.

Lapset kertovat iloisina aamupäivästään ja toteavat viihtyvänsä hyvin päiväkodissa. Pihalla puhdistetaan hiekkaa kurahousuista ja valmistaudutaan lounaalle. Monella lapsella on jo viikonloppu mielessä. Luvassa on mm. mummolassa käyntiä ja isien juhlintaa.

Keravan vetovoima

Työntekijöiden kanssa keskustellessa esiin tulee kaupungin palkkapolitiikka. Ei ole salaisuus, että kaupungissamme maksetaan usein naapurikuntia pienenpää palkkaa. Se voi näyttää hyvältä budjetin kannalta, mutta ei ole motivoiva tekijä työntekijöiden näkökulmasta. Ei ole ollenkaan hyvä, että tämän vuoksi menetämme laadukkaita työntekijöitä toisaalle ja meidän on haasteellista rekrytoida lastentarhaopettajia. Tämä on ehdottomasti asia, joka pitää korjata. Vasemmisto esittää, että kaupungissa käynnistetään työnvaativuuden arviointiohjelma, jossa kartoitetaan mitkä ammattikunnat ovat palkkakuopassa, ja käynnistetään ohjelma, jolla asia korjataan valtuustokauden aikana.

Esiin nousi myös se, että varhaiskasvatuksen puolella on ollut myös paljon sairauspoissaoloja ja sijaisresursseja tarvittasiin lisää. Tämäkin asia on tärkeä nostaa budjettineuvotteluissa esille.

Kaiken kaikkiaan minulle jäi varsin hyvä kuva päiväkotivierailuista. Meillä on osavia työntekijöitä ja lapset viihtyvät päiväkodeissa. Meidän päättäjien tehtävä on varmistaa, että niissä on riittävät resurssit sekä toimintaympäristöt ovat turvalliset ja terveelliset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *