Jätin valtuustoaloitteen yhdessä Aila Lind-Mäen (vihr.) kanssa edistääkseni kasvisperäisen ruoan kasvattamista. Se on ilmastokestävää, terveellistä ja eläinystävällistä ruokapolitiikkaa. Samalla kannustimme keittiöhenkilökunnan kouluttamista maukkaiden kasvisruokien tekoon.
Ilmastokriisi ja luontokato ovat suurimpia uhkia ihmisten hyvinvoinnille ja ympäristölle. Keravakin on sitoutunut kansainväliseen kaupunginjohtajien ilmastosopimukseen, jonka mukaisesti Kerava tavoittelee 60 prosentin vähennystä kasvihuonekaasupäästöihin vuoteen 2030 mennessä.
Yksi merkittävimmistä ilmastopäästöjen aiheuttajista on ruoantuotanto. Ilmastopäästöjen lisäksi ruoantuotannolla on vaikutuksia luontokatoon, eläinten hyvinvointiin sekä Itämeren ja muiden vesistöjen rehevöitymiseen. Kaikkia näitä vaikutuksia voidaan pienentää puolittamalla eläinperäisten tuotteiden osuus kaupungin julkisissa hankinnoissa. Ensimmäisenä kaupunkina Suomessa Tampere on selvittänyt kaupungin toimintojen luontojalanjäljen. Jyväskylän yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan suurin luontojalanjälki syntyy elintarvikehankinnoista ja tästä luontojalanjäljestä yli 60 prosenttia syntyy eläinperäisistä tuotteista. Jalanjälkeä voi pienenentää vaihtamalla liha- ja maitotuotteita kasvispohjaisiin tuotteisiin.
Kasvispohjaisempi ruokavalio on parempi niin ilmastolle, eläimille, luonnolle kuin myös Itämerelle. Lisäksi kasvispainotteisempi ruokavalio edistää tutkitusti terveyttä. Helsingin yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että suomalaiset päiväkotilapset syövät yli viisi kertaa enemmän punaista lihaa kuin olisi terveydelle ja maapallon kantokyvylle hyväksi kun vertailukohdaksi otetaan planetaarinen ruokavalio. Suomalaisista miehistä taas peräti neljä viidestä syö liikaa punaista lihaa suomalaisiin ravitsemussuosituksiin verrattuna. Korvaamalla eläinperäisiä tuotteita kotimaisilla kasviproteiinituotteilla edistetään myös kestävää kotimaista maataloustuotantoa.
Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Kerava asettaa tavoitteeksi eläinperäisten tuotteiden kulutuksen/hankintojen puolituksen vuoteen 2030 mennessä siten, että tavoitteen toteutumista myös seurataan. Näin edistetään kuntalaisten terveyttä ja ehkäistään luontokatoa, ilmastonmuutosta sekä vesistöjen rehevöitymistä.
Lisäksi esitämme, että Keravan kaupungin ateriapalveluiden henkilökunnalle järjestetään lisäkoulutusta maistuvan kasvisruoan tekemisestä ja osallistetaan lapset ja nuoret kasvisruokien suunnitteluun.
Keravalla 13.5.