Joukkoliike kaatoi nuorten ja lasten palveluita uhanneet leikkaukset

Ruohonjuuritason aktiivisuus näytti taas voimansa, kun aktiivisten vanhempien liike Keravalla kaatoi lasten ja nuorten palveluita uhanneet leikkaukset. Isommat puolueet käänsivät kovan paineen edessä kelkkansa ja suostuivat ryhmäneuvotteluissa perumaan leikkaukset.

Tätä ennen Vasemmisto oli ollut ainoana puolueena  ennaltaehkäiseviä leikkauksia vastaan kasvatus ja opetuslautakunnassa. Olimme myös tammikuun valtuustossa esittäneet verotuloarvion tarkentamista hieman yli kolmella miljoonalla eurolla niin, että useat kestämättömät leikkaukset olisi voitu perua. Valitettavasti emme saaneet muilta ryhmiltä tähän tukea.

Kirjoitin blogissani aiemmin tammikuun lautakunnan talouskokouksesta, jossa enemmistö hyväksyi laajan leikkauslistan, johon kuului muun muassa Kerava-lisän lakkauttaminen, Untolan leikkipuiston sulkeminen, kasvatusohjaajien tehtävien lakkauttaminen, avustajien vähentäminen, lukion tuntikehyksen leikkaaminen sekä toisen 10. luokan lopettaminen.

Vastustin lautakunnan jäsenenä leikkauksia perustellen, että ennaltaehkäsevistä palveluista leikkaaminen on lyhytnäköistä politiikkaa, joka tulee maksaa itsensä myöhemmin kalliimpana takaisin. Syksyllä ryhmien neuvotteluissa oli painotettu, että ennaltaehkäisevistä palveluista pidetään kiinni. Nostin tämän myös esiin lautakunnassa, muttei se tuntunut enemmistölle olevan syy, jonka takia olisi pitänyt toimia toisin. Merkittävämpää oli pitää kiinni talouskurista. Osaan ehdotuksista en saanut tukea keneltäkään lautakunnassa. Kerava-lisän kohdalla samaa mieltä olivat Leena Riikonen (PS) ja Ljubov Saikkonen (kok) sekä Untolan kohdalla Leena Riikonen.  Kiitos heille tuesta. Jäin yksin puolustamaan muun muuassa kasvatusohjaajien tehtävien jatkamista, avustajien palkkaamista sekä toisen 10. luokan säilyttämistä.

Kriisipuheet sumutusta?

Mielenosoitus KeravaMikä sitten muutti muiden puolueiden kannan tammikuulta? Siihen vaikutti kaksi asiaa.

Ensinnäkin paljastui, että Kerava alustava tilinpäätös oli kahdeksisen miljoonaa ylijäämäinen. Tuloksessa oli huikea kontrasti virkamiesten syksyn puheisiin kuinka kaupungilla menee todella huonosti. Mielenkiintoista on havaita, että kasvatus- ja opetuslautakunta alitti budjettinsa reilusti yli miljoonalla eurolla. Kaupungin tilinpäätös herätti ihmisissä valtavasti kysymyksiä ja tietysti moni päättäjä koki tulleensa höynäytetyksi, kun olivat menneet hyväksymään leikkauslistat.

Keravan Vasemmisto on jo vuosia nostanut valtuustossa esiin huolensa verotuloarvion koosta. Vuosia toisiensa perään verotulot on arvioitu usein miljoonia liaan mataliksi. Tämä johtaa tiukkaan budjettiin, jossa palveluita karsitaan. Nimenomaan kokoomus on ollut tämän talouskuripolitiikan arkkitehti. Olen ihmetellyt miksi demarit, perussuomalaiset ja vihreät ovat sen nielleet.

Toinen merkittävä tekijä oli kuntalaisaktivisuus.  Liikehdintää oli jo aiemmin vuoden lopulla kun Ali-Keravan koulun oppilaita uhkasi siirto väliaikaistiloihin. Bloggasin teemasta tuolloin. Vuodenvaihteessa koululaisten vanhempien ripeä toiminta sai kaupunginhallituksen käyttämään otto-oikeutta. Asian uudelleenkäsittelyä vaati kokouksessa vasemmistoliittolainen kaupunginhallituksen jäsen Pia Lohikoski.  On hyvä, että Ali-Keravan koulun tilannetta selvitetään nyt seikkaperäisemmin. Keravan Vasemmisto esitti tammikuun budjettikeskustelussa ponnen, että koulun korjaamiseen varataan riittävä määrä rahaa, jotta koulutoiminta voi jatkua siellä myös syksyllä 2014.

Ali-Keravan koulun liikehdinnän jälkiaaltoina syntyi vaatimukset Untolan toiminnan säilyttämiseksi ja Kerava-lisän jatkamiseksi. Keravan Vasemmisto on puolustanut useita kertoja Untolan toimintakeskusta aiemminkin kasvatus- ja opetuslautakunnassa. Keväällä 2013 esitimme, että kesätoimintaa Untolassa jatkettaisiin. mutta emme saaneet sille tukea muilta ryhmiltä.

Keravan Vasemmisto on tuonut useampaan kertaan esiin niin sosiaalisen median keskusteluissa, kuin puheenvuoroissa valtuustossa, toriteltoilla ja hiekkalaatikoilla sen kuinka paljon arvostamme sitä, että kuntalaiset aktivoituvat puolustamaan omia palveluitaan ja vaativat niiden parantamista. Järjestimme maaliskuun alussa keskukoululla lapsiperhekulttuuritapahtuman, johon osallistui yli 200 ihmistä. Siellä kerroimme tukevamme vanhempien koolle kutsumaa mielenosoitusta, ja kehotimme kaikkia osallistumaan kulkueeseen.

Mielenosoitus KeravaValtuustoryhmämme puheenjohtaja Pia Lohikoski kiitti puheenvuorossaan mielenosoittajia maanantain valtuuston kokouksen alla:

”Kiitos teidän aktiivisuutenne. Se  auttoi osaltaan kumoamaan leikkauspäätökset. Usein leikkauksia vastaan puhutaan vain valtuuston vasemmalla laidalla, mutta oli hienoa että paine sai muutkin nyt mukaan. Toivon, että olette aktiivisia jatkossakin. Kerava on varakas kunta. Me voimme tehdä paljon parempaa politiikkaa, joka huomioi nuoret ja lapset.”

Olisi hienoa jos tämä liikehdintä lasten ja nuorten palveluiden ympärillä saisi demarit, vihreät ja perussuomalaiset vetämään jatkossa itsenäisempää talouslinjaa suhteessa kokoomukseen. Me olemme vasemmalla valmiit laajaan yhteistyöhön  parempien palveluiden puolesta. Keravalaiset ansaitsevat paremmat koulut, päiväkodit ja uimahallin. Sosiaalipalveluiden pitäisi olla helposti saatavissa. Keravalla ei pitäisi olla muun muassa puolen vuoden jonoa puheterapeutille.

Toivon omasta puolestani, että lapsiperheet olisivat mahdollisimman aktiivisia jatkossakin. Tulen blogissani kirjoittamaan kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksista ja mielelläni toivoisin palautetta eri puolilta Keravaa, mitä asioita pitäisi nostaa esiin ja parantaa kaupungissamme. Samalla tavoin toimivat myös muut Vasemmiston edustajat toisissa lautakunnissa. Yhdessä voimme rakentaa paremman Keravan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *