Tulevaisuuden nakertajat ja rakentajat

Suomea on koetellut ennätyksellisen pitkä taloustaantuma. Valtiovarainministeriön virkamiehet, pankkien ekonomistit ja EK ovat todenneet laman johtuvan suurista työvoimakustannuksista, vähäisestä työvoimasta ja julkisen sektorin suuresta koosta.

Palkka-alesta puhuttaessa leikkaaja-apostolit tarkoittavat toki vain tavallisten työntekijöiden palkkoja. Heidän mielestään yhtiöiden johtajat ovat ansainneet monikymmenkertaiset palkkansa, ja johtajille kohdistuu enintään kainoja pyyntöjä talkoisiin osallistumisesta. Jostain syystä pyyntöihin ei ole vastattu.

Kaikki talousasiantuntijat eivät allekirjoita valtiovarainministeriön ja kumppaneiden esittämiä teesejä. Laman nähdään enemmänkin olevan investointi- ja kysyntälama. Eurooppalaisen talouspoliittisen linjan, joka korostaa talouskuria, palkkojen jäädyttämistä tai leikkaamista, eläkeiän nostamista ja julkisten palveluiden karsimista talouden piristämiseksi, pidetään vääränä lääkkeenä. Se leikkaa tavallisten ihmisten ostovoimaa ja näin lisää työttömyyttä.

Varsin ongelmallista on leikata koulutuksesta ja tuotekehittelystä tilanteessa, jossa Suomen pitäisi panostaa uusien laadukkaiden tuotteiden ja teollisuusalojen kehittämiseen. Yhtälailla se, että suuryritykset mieluummin jakavat osinkoja omistajilleen, kuin investoisivat yrityksen toiminnan kasvattamiseksi, pitkittää lamaa.

On surullista, että valtiovarainministeriössä pidetään jääräpäisesti kiinni toimimattomasta talouslinjasta, joka näyttää enemmän nakertavan kuin rakentavan maamme tulevaisuutta.

Yleisen taloudellisen ankeuden keskellä on poikkeus. Rakennusalalla on nähty viime kuukausina iloisia naamoja.Uusia suuria työkohteita on alkanut eri puolilla Suomea ja etenkin Etelä-Suomessa näyttää olevan kova pöhinä päällä. Vauhti on niin kova, että rakennusalan työnantajia edustava Rakennusteollisuus korjasi kasvuennustettaan keväisestä 3,5 prosentista 6,5 prosenttiin.Rakennustöiden aloitusmäärä on kasvanut viidenneksellä edellisvuodesta. Alalla oli alkuvuodesta yli 11 000 työllistä enemmän kuin viime vuonna. Positiivinen kehitys näkyy rakentajien työttömyyden laskuna, mutta rakennusalan ylikuumenemisesta ja työvoimapulasta puhuminen on turhaa kun yli 6 000 rakentajaa on vielä työttömänä.

Olisi mahtavaa, jos yrityksissä katsottaisiin reippaasti kohti tulevaa. Monet yritysten keskeiset työntekijät eläköityvät lähivuosina. Eikö olisi aika palkata ammattikoulusta valmistuneita nuoria ja varmistaa näin firman laadukas toimintakyky myös tulevaisuudessa?

Uudet työmaat tarkoittavat myös uusien luottamushenkilöiden valintaa. On tärkeää, että kaikilla työmailla on rakennusliittolaiset edunvalvojat. He pitävät huolen, että rakentajien palkka-asiat ovat kunnossa ja työmaalla on turvallista työskennellä.Rakennusliitto antaa kaiken tuen luottamushenkilöille perehdyttäen ja kouluttaen aktiivimme. Uusimme pari vuotta sitten luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen peruskoulutuksen. Seuraavaksi vuorossa on jatkokurssien päivittäminen vastaamaan rakentajien edunvalvojien tarpeita. Tiivistämme kurssien rakennetta ja jalkautamme niitä alueille. Tavoitteena on helpottaa osallistumista.Uutuutena ensi vuoden koulutuskalenterissa tarjoamme työsuojeluvaltuutetuille Turvallinen työmaa -koulutusta. Siihen osallistuu valtuutettujen lisäksi työnantajapuolen edustajia. Ajatuksena on parantaa yhteistä ymmärrystä turvallisesta työympäristöstä ja kehittää sopimismalleja.

Rakennusala ei ole mikään auringonlaskun ala, vaan tulevaisuudessakin hyvin tärkeä toimiala. Se voi olla monessa asiassa edelläkävijä. Rakentajat ovat etulinjassa vastaamassa esimerkiksi ilmastonmuutokseen rakentaen kestävät kaupungit ja toimivat liikenneyhteydet niiden välille. Jokainen rakentaja saa olla ylpeä työstään.
Juhani Lohikoski
koulutuspäällikkö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *