Taiteen perusopetusta järjestävät oppilaitokset esittelivät toimintaansa vuoden ensimmäisessä valtuuston kokouksessa. Puhumassa olivat Nina Rissanen, Keravan musiikkiopisto, Heidi Savulaakso-Saatsi, Keravan kuvataidekoulu, Marko Kokko, Vekarateatteri ja Irmeli Toiviainen, Keravan Tanssiopisto.
Kuulimme, että yli 1800 lasta osallistui viime vuonna taiteen perusopetukseen kaupungissamme. Keravalla taiteen perusopetusta järjestävät oppilaitokset tuottivat 160 tapahtumaa. Tämä kaikki keskellä merkittävää koronakriisiä.
Osallistuin keskusteluun ja kommentoin, että taiteen perusopetus on Keravalla varsin laadukasta ja monipuolista, kuten tässä esityksessä olemme kuulleet. Se myös osallistaa merkittävää määrää kaupunkimme lapsia. Näen tärkeäksi, että pystymme takaamaan hyvän toimintaympäristön niin, että yhä useammalla nuorella on mahdollisuus jatkossakin harrastaa kaupungissamme.
Valitettavasti viime syksyn kasvatus- ja opetuslautakunnan ja myöhemmin valtuuston päätös nostaa koulujen tilamaksuja ei ollut fiksu päätös. Eikä sillä parannettu harrastusmahdollisuuksia. Keravan Vasemmistoliitto vastusti korotuksia ja näimme uhkakuvana korotuksien heikentävän lasten harrastusmahdollisuuksia.
Jos luokkatilojen korotus on 67 prosenttia niin se ei ole missään tapauksessa kohtuullinen. Etenkään kun samaan aikaan monissa kunnissa pyritään tilojen kohdalla maksuttomuuteen alle 18-vuotiaiden kohdalla. Kysyisin miten te arvioitte tämän heijastuvan toimintaanne.
Vastauksessa minulle kerrottiin, että yhtä lukuunottamatta kaikilla taiteen oppilaitoksilla on paineita nostaa harrastusmaksuja. Vekerateatterin kohdalla nousua ei tapahdu, mutta sen sijaan se ei pyri tänä vuonna järjestämään harrastamista kouluissa vaan keskittyy toiminnan organisoimiseen Hyyppärässä. Kuulimme myös, että moni taiteen oppilaitos miettii tarvetta käyttää luokkatiloja jatkossa.
Minusta on todella hölmöä, että meillä on uusia laadukkaita oppimisympäristöjä ja sitten tilamaksujen korotuksilla aiheutetaan se, että niitä käytetään vähemmän. Tämä ei ole lapsiystävällistä politiikkaa.
Taiteen perusopetusta tarjoavat oppilaitokset toivat esiin myös toisen haasteen. Kun heillä ei ole vakituisia menee paljon aikaa purkamiseen ja rakentamiseen. Osan tilat taas eivät ole parhaassa mahdollisessa kunnossa. Heillä on unelma, että Keravalla olisi Taiteen talo, jossa voisi sijaita kaikki taiteen perusopetusta tarjoavat oppilaitokset. Samalla se voisi olla myös laajempi kulttuuripaikka.
Minusta ajatus Taiteen talosta on kiinnostava ja kehittämisen arvoinen. Siinä voisi hakea myös yhteistyötä koulujen kanssa kuin myös laajemmin kaikkien keravalaisten kulttuuripaikkana.