Tasa-arvotyössä ei voi ottaa askelia taaksepäin

Kaupunginvaltuutettu Pentti J. Rönkkö kirjoitti tiistain 31.1. lehdessä otsikolla: ”Opettaako Seta ry kouluissa meidän lapsiamme?” Haluan aukaista tässä useamman väärin käsityksen, joka kirjoituksessa tuli.

Rönkkö väitti, että keskustelu sukupuolten tasa-arvosta ja moninaisuudesta olisi jotain propagandista Seta ry:n työtä, ja tätä keskustelua ei pitäisi sallia peruskouluissa. Joko hän on tietämätön tai sitten hän jättää kertomatta, että eduskunnan säätämä tasa-arvolaki velvoittaa laatimaan tasa-arvosuunnitelman jokaisen koulun ja oppilaitoksen velvollisuudeksi.

Opetushallitus teki oppaan, jossa kerrotaan runsaasti käytännön esimerkkejä tasa-arvotyöstä. Samalla se kokosi tasa-arvotyön velvoitteet sekä antoi selkeän tietopohjan tasa-arvosuunnitelman laadintaan.

Oppaaseen Rönkkö viittaa väittämällä, ettei opetushallitus sallisi enää tyttöjen kutsumista tytöiksi ja poikia pojiksi. Tämäkin väite on myytti. Opetushallituksesta on linjattu, että kyse on sukupuolierojen ja etenkin sukupuoliin liittyvään epätasa-arvoon liittyvien kysymysten nostamisesta käsittelyyn jo peruskoulussa kuin tyttö- ja poikasanojen kieltämisestä. Suosittelen, että opas jaetaan kaikille kaupunginvaltuutetuille tiedon lisäämiseksi.

Entä millainen on Rönkön paheksuma Seta? Se on yli 40-vuotta vanha valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on, että kaikki voisivat elää yhdenvertaisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta. Seta korostaa jokaisen oikeutta määritellä – tai olla määrittelemättä – itse itsensä, perheensä ja ihmissuhteensa.

Mielestäni mainitut periaatteet ovat vahvasti ihmisoikeudellisia, ja järjestö tekee tärkeää työtä. On itsestään selvyys, että jokaisella pitää olla oikeus elää yhdenvertaisena ilman turhaa lokerointia.

Olemme suomalaisessa yhteiskunnassa jatkaneet tasa-arvo työtä pitkään. Ei ole mitään syytä ottaa askelia taaksepäin. Se jarruttaisi yhteiskuntamme kehittymistä ja olisi vastoin yhdenvertaisuutta.

Juhani Lohikoski

kasvatus- ja opetuslautakunta (vas.)

Kerava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *