Tarvitsemme rakenteellisia ilmastotekoja

Uuden valtuuston ensimmäinen puhe pidetty.

Kiitin vastauksesta Keravan Vasemmiston ja Keravan Vihreiden Pihkaniitty -aloitteeseen.

Tarvitsemme systemaattisia ilmastotekoja:

🌲 kaupunkimetsien puolustaminen

🏘 Kestävää kaavoitusta

⚡️Fiksua energiapolitiikkaa

🚉Joukko- ja kevytliikennettä

🌍 Ilmastobudjetin taloudellisen budjetin rinnalle

”Ensimmäiseksi kiitos vastauksesta aloitteeseemme. On tärkeää, että kaupunkimetsien rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja niiden asema kaupunkilaisten virkistäytymispaikkana nähdään merkitykselliseksi. IPCC:n tuoreen raportin myötä käy yhä selvemmäksi, että ihmistoiminnasta peräisin olevilla kasvihuonekaasupäästöillä ja niiden lämmittävällä vaikutuksella on yhteys helleaaltoihin, rankkasateisiin, kuivuuteen, trooppisiin myrskyihin sekä niiden esiintymisessä ja voimakkuudessa tapahtuneisiin muutoksiin.

Raportilla tutkijat ympäri maailmaa kertovat mitä tapahtuu ja miksi. Meille päättäjille jää tehtäväksi hakea ratkaisuja, joilla ilmastonmuutosta voidaan hillitä.

Monesti ilmastokeskustelussa puhutaan yksilöiden tekojen tärkeydestä. Syötkö kasvisruokaa, ajatko polkupyörällä tai vältteletkö lentämistä. Tietokirjailija @juliaihminen mielestä pelkkä yksilöpuhe on vaarallista. Se jättää monesti huomioimatta kuntien, valtioiden ja suurten yritysten roolin. Yhtä lailla Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n johtava tutkija Marita Laukkanen oli huolissaan, että yksikön valintojen korostaminen vähentää tehokkaiden, systeemitason ilmastotoimien hyväksyvyyttä.

On selvää, että meillä kaikilla on rooli kestävän ja paremman yhteiskunnan rakentamisessa, mutta me tarvitsemme myös systemaattisen tason toimia. Sellaisia ovat kuntatasolla esimerkiksi kaupunkimetsien vahvistaminen, kestävä kaavoittaminen ja energiapolitiikka, joukko- ja kevytliikenteen vahvistaminen.

On selvää, että tarvitsemme ilmastobudjetin taloudellisen budjetin rinnalle.

On olennaista miettiä kaikkia eteentulevia päätöksiämme ilmastokestävyyden kannalta.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä hyväksyy vastauksen valtuustoaloitteeseen.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *