Sopimus pakolaisten vastaanottamista

Vasemmistoliitto kannattaa ehdotettua sopimuksen tekemistä Uudenmaan ELY-keskuksen kanssa ja vastaanottaa pakolaisia sovitun määärän. Kyse on siis ihmisistä, jotka ovat lähteneet sortoa tai vainoa pakoon, ja saaneet pakolaisstatuksen. On hyvä, että voimme tarjota turvan.

Vasemmistoliiton mielestä maailman konfliktit pitäisi pystyä ratkaisemaan paikan päällä. Huolta pitäisi kantaa esimerkiksi siitä, miten saamme Syyrian sodan kaltaiset konfiktit päättymään kestävällä tavalla. Tai miten Pariisin ilmastokokouksesta saataisin konkreettisia päätöksiä? Onhan ilmastonmuutoksen arvioitu kasvattavan suuresti maailman pakolaismäääriä.

Olemme huolissamme, ettei Suomen hallitus ei näe lähellä kriisejä tapahtuvaa kansalaisjärjestöjen työtä tärkeäksi, vaan niiden avustuksia leikataan hurjasti. Tämä on lyhytnäköistä ja surullista politiikkaa. Yhtälailla tuntuu oudolta, että Pariisin ilmastokokouksessa Suomi vaikuttaa takapajuiselta maalta muihin Pohjoismaihin verrattuna. Vai mitä sanotte siitä, että ilmastokokouksessa muut Pohjoismaat tuplasivat sijoitukset puhtaan energian innovaatioihin, mutta Suomi ei.

Niin kauan kun maailman konflikteja ei saada ratkaistua syntyy pakolaisuutta. On hyvä huomioida, että ehdottomasti suurin osa pakolaisista on jatkossakin kriisialueiden lähimaissa, jotka ovat varsin usein köyhiä. Vain pieni osa näistä saapuu Europpaan, vielä pienempi osa Suomeen, ja nyt siis esitetään parinkymmenen pakolaisen vastaanottamista Keravalle.

On hyvin ristiriitaista, että hallituspuolue perussuomalaisten edustajat vastustavat pakolaisten vastaanottoa vaatien hoitamaan ensin asunnottomien, eläkeläisten ja lapsiperheiden asiat. Samaan aikaan olette kuitenkin hallituksessa heikentämässä huomattavasti kaikkien näiden asemaa. Toiminnassa ei ole logiikkaa.

Vasemmistoliitto kannattaa, että rakennamme kohtuuhintaisia asuntoja niitä tarvitseville. Keravan sosiaalista asuntorakentamista voidaan edistää jo tässä valtuustossa kun keskustellaan keskustan kehittämisestä. Olemme budjettikohdassa päättämässä, että luokkakokoja pienennetään jatkossakin ja työttömille on pyrittävä etsimään työtä, sen sijaan, että me maksaisimme sakkoja.

Meillä on resursseja ottaa vastaan esityksen mukaan pakolaisia. Meille esiteltiin tänään Keravan talous, joka on kovassa kunnossa.

Vasemmistoliitto haluaa painottaa, että kotouttaminen on tehtävä suunnitelmallisesti niin, että uusien keravalaisten olisi mahdollisimman helppo sopeutua yhteiskuntaamme.

Kannatamme esitystä.

Juhani Lohikoski

Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoro valtuustossa 7.12.2015

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *