Satoja tuhansia työpaikkoja energiaremontilla

Teollisuuden rakennemuutos ja digitalisaatio tuhoavat kovaa vauhtia perinteisen teollisuuden työpaikkoja. Yhtälailla ilmastonmuutos pakottaa meidät muuttamaan käyttämiämme energianlähteitä ja tuotantorakenteita.

Muutos on synnyttänyt laajasti epävarmuutta työntekijöiden keskuudessa. Moni miettii onko omia töitä jatkossa. Joukkotyöttömyyden aikakaudella työpaikan menettäneiden on hankala löytää uutta työtä. Syntyy pessimismiä ja katkeruutta, joka näkyy vasemmiston kannatuksen laskuna ja oikeistopopulismin suosion nousuna.

Vasemmistoliitto on työväenpuolue ja me olemme puolue, joka taustapeilien sijasta katsoo tulevaisuuteen. Meidän on nostettava vaatimus teollisuuden, liikenteen ja rakentamisen laajasta punavihreästä energiaremontista. Meidän yhteiskuntamme on rakennettava uusiutuvien energioiden varaan.

Ilmastoystävällisellä muutoksella synnytämme satoja tuhansia uusia työpaikkoja rakentaen kestävämpiä liikenneyhteyksiä, energiatehokkaampia asuintaloja ja kaupunkeja sekä hajautetun energiantuotantoverkoston.

Energiaremontti uusine työpaikkoineen on toimintamalli, jolla teemme 2020 -luvun luokkapolitiikkaa kestävällä tavalla. Tämän toimintamallin puolesta meidän tulee kamppailla niin paikallisesti kuntatasolla Keravalta Ivaloon, kuin myös työpaikolla, yliopistoissa ja ammattiyhdistysliikkeessä sekä valtakunnan tasolla eduskunnassa.

Punavihreä energiaremontti ja vaatimus sadoista tuhansista punavihreistä työpaikoista tekee meistä uskottavan toimijan poliittisessa kentässä. Pakotetaan muut puolueet vastaamaan julkisessa keskustelussa konkreettiseen esitykseemme ratkoa ilmastonmuutoksen haaste ja pysäytetään talouskriisi järkevillä investoinneilla.

Vallataan takaisin työntekijöiden luottamus ja Vasemmistoliitolle paljon nykyistä suurempi poliittinen tila yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Osoitetaan, etä me olemme työväenpuolue, joka haluaa vastata ajan haasteisiin tavalla, joka luo toivoa ja mahdollistaa myös lapsillemme elinvoimaisen maan tulevaisuudessa.

Juhani Lohikoski
(Puhe Vasemmistoliiton puoluekokouksessa lauantaina 11.6.)