Meidän kaikkien pitäisi olla antirasisteja

Tällä viikolla vietetään rasismin ja syrjinnänvastaista viikkoa. Viikko kulminoituu YK:n rasisminvastaiseen päivään 21.3.

Päivä on jäänyt historiaan vuonna 1960, kun 69 rauhanomaista rotuerottelun vastaista mielenosoittajaa surmattiin viranomaisten toimesta Etelä-Afrikassa. Nykyään kyseisellä viikolla otetaan kantaa ympäri maailman yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden puolesta.

Minusta on selvää, että meidän kaikkien pitäisi olla antirasisteja. Ihmisarvoon liittyy keskeisesti syrjinnän vastustaminen ja yhdenvertaisuuden puolustaminen.
Tätä työtä on tärkeää tehdä joka päivä.

Suomen Punainen Risti on listannut hyvät toimintaohjeet.

1. Pyrin tunnistamaan omat ennakkoluuloni ja muuttamaan
käsityksiäni tarpeen mukaan. Tutustun ennakkoluulottomasti erilaisiin ihmisiin, suhtaudun heihin tasavertaisesti ja kohtaan jokaisen ihmisen yksilönä.

2. Pyrin omalla toiminnallani vaikuttamaan ihmisten ja koko yhteiskunnan asenteisiin. Käytän asemaani vaikuttaakseni siihen, että yhteiskunta edistää syrjimättömyyttä ja yhdenvertaisuutta.

3. Tiedostan syrjinnän kokemusten moninaisuuden. Rasistisen sorron lisäksi syrjintää voi kokea monesta muustakin syystä, esimerkiksi sukupuolen, seksuaalisuuden, vammaisuuden tai koulutustason vuoksi. Kaikenlainen syrjintä on väärin.

4. Puutun rasistisiin tilanteisiin ja vihapuheeseen arjessani. Osoitan rasismin kohteeksi joutuvalle, että en hyväksy rasistista käytöstä tai vihapuhetta ja että olen hänen tukenaan. Minun ei tarvitse hyväksyä myöskään itseeni kohdistuvaa rasismia tai vihapuhetta.

5. Kuuntelen, kouluttaudun ja opin. Tutustun aiheeseen dokumenttielokuvien, kirjojen ja verkkosivujen avulla. Verkostoidun ja osallistun luentosarjoihin, keskustelutilaisuuksiin ja
kansalaistapahtumiin.

#rasisminvastainenviikko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *