Lasten ja nuorten asemaa ei paranneta leikkauksilla

Kaupunkimme linjaa strategiassaan olevansa lasten ja nuorten kaupunki, ja panostavansa ennaltaehkäiseviin palveluihin. Käytäntö on kuitenkin toinen. Budjettineuvotteluissa enemmistö puolueista ei ollut valmis korottamaan kuntaveroa maltillisesti, jotta kuntalaisille tärkeät palvelut olisi saatu rahoitettua. Sen sijaan, että jokainen keravalainen olisi osallistunut pienellä osalla tulopuolen vahvistamiseen, niin yksittäiset perheet laitetaan yksittäiset perheet maksamaan radikaalisti suuremmat asiakasmaksut ja leikataan tukia.

Eilen kasvatus- ja opetuslautakunnassa jyrättiin läpi kotihoidontuen kuntalisän leikkaus. Sitä leikattiin 60 euroa (jatkossa 100 €/kk) ja samalla poistettiin sisarlisä 50 euroa/kk. Esitin kokouksessa, että olisimme säilyttäneet tuen nykyisenlaisena. Minusta kyseessä oli kohtuuton leikkaus, joka vaikeuttaa pienituloisten perheiden arkea keskellä koronakriisiä. Se luo myös lisää painetta varhaiskasvatukselle, jossa on jo resurssipula ja päiväkotipaikat on täytetty lähes sataprosenttisesti. Esitystäni kannattivat lautakunnassa vihreiden jäsenet ja yksi sosiaalidemokraatti. Valitettavasti leikkaus toteutettiin sosiaalidemokraattien, keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen edustajien äänin.

Samassa kokouksessa myös päätettiin korottaa reilusti koulujen iltapäiväkerhojen maksuja. Iltapäiväkerhot ovat ykkös- kakkosluokkalaisille tärkeitä sosiaalisen kohtaamisen paikkoja, jossa opitaan vuorovaikuttamisen taitoja ja löydetään uusia ystäviä. Niissä vietetään iltapäivä turvallisen aikuisen valvonnassa.

Esitin, että korotuksia ei tehdä, koska ne nostavat iltapäiväkerhomaksuja varsin radikaalisti usealla kymmenellä eurolla kuukaudessa, ja kun vielä huomioidaan, että maksujen tuloluokat ovat varsin matalat niin korotukset osuvat myös monille pienituloisille. Seurauksena on, että perheille tulee merkittävästi lisää kuluja tai sitten lasta ei ilmoiteta iltapäiväkerhoon. Se olisi surullinen asia monelle lapselle ja useampi lapsi viettäisi jatkossa iltapäivän yksin kotona.

Esitystäni kannatti vihreiden edustajat. Leikkaus hyväksyttiin sosiaalidemokraattien, perussuomalaisten, keskustan ja kokoomuksen äänin.

Kokouksessa päätettiin myös korottaa koulujen tilavuokria. Tiloja käyttävät pääasiassa liikunta- ja harrasteseurat Keravan opiston lisäksi. Ennen kokousta eri yhdistysten edustajat olivat olleet yhteydessä ja kokivat korotukset ongelmallisiksi. Toisaalta me tiedämme, että tilamaksujen korotukset siirtyvät yleensä aina suoraan lasten ja nuorten harrastusmaksuihin. Jo nyt monelle harrastaminen on kallista. Useissa kaupungeissa on linjattu, että kaupungin tilat ovat maksuttomassa käytössä lasten ja nuorten harrastuksille. Valitettavasti Keravalla ei ole näin.

Kannatin vihreiden tekemää muutosesitystä, ettei maksuja koroteta. Sitä tuki myös yksi sosiaalidemokraatti. Valitettavasti muut lautakunnan jäsenet olivat toista mieltä ja halusivat korottaa maksuja.

Yllä mainituissa korotuksissa ja tukien leikkauksissa on kaupungin tasolla kyse pienistä rahasummista, mutta yksittäisen lapsen tai perheen kannalta varsin merkittävistä korotuksista, jotka puraisevat lujaa keskellä koronakriisiä, joka on aiheuttanut taloudellisia ja sosiaalisia ongelmia.

Kaikki tämä olisi voitu välttää, jos budjettineuvotteluissa olisi tehty maltillinen kuntaveron korotus. Nyt kokoomuksen, perussuomalaisten, keskustan ajamaa ja sosiaalidemokraattien hyväksymää veronuivuutta maksatetaan lapsiperheillä. Se ei ole lapsiystävällistä tai kestävää politiikkaa.

On selvää, että leikkauksien sijaan pitäisi vahvistaa varhaiskasvatuksen ja koulun resursseja. Tämän linjan puolesta tulemme jatkamaan työtä Vasemmistoliitossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *