Lasimestarin tofu, seitan ja porkkala l kasvisruokaa joulupöytään

Joulun lähestymisen huomaa siitä, että eri sosiaalisen median ryhmissä aletaan keskustelemaan jouluruoista.

Olen ollut muutaman vuoden ajan kasvissyöjä ja haluan mielellään testata erilaisia uusia jouluruokia joulupöytään. Kokosin niistä muutamat reseptit tähän.

Praise your seitan

Ensimmäisenä tutustuin seitaniin, joka on vähitellen korvannut kinkun meidän pöydässämme.

Chocochilin (on muuten mainio ruokablogi) reseptillä aikoinaan aloitin. Tänä jouluna testasin hilpeän  PS.  Olen vegaani -blogin seitanreseptiä.  Eroa ei välttämättä suuremmin ole Chocochilin reseptiin, ehkäpä muuten kuin maininta tuplafoliosta. Musta se oli olennainen kosteuden säilyttämisessä.  Omasta mielestäni tuli tosi maittavaa ja näytti maistuvan myös sekasyöjille hyvin. Samalla mennään ensi vuonnakin.

Porkkala

Viime vuoden kasvisruokaskenen kovin hitti oli porkkala. Joulupöytäänhän on usein kuulunut kala, ja tässä haetaan sille vaihtoehtoa savustetulla ja suolatulla porkkanalla. Porkkalan tekeminen on helppoa, ja täytyy sanoa, että oli hauska seurata jouluvieraiden ilmeitä. Menipä eräälle ihan täydestä, kuvitteli syövänsä kalaa. Tämä sopii ruokapöytään myös hyvin vaikka vappuna, juhannuksena ja miksei vaikkapa häihinkin.

Tällaisella reseptillä olevan tehnyt:

4 porkkanaa karkeaa merisuolaa
2 tl Jalosavua
1 tl valkoviinietikkaa
1 rkl öljyä

1. Pese, mutta älä kuori porkkanoita. Täytä uunivuuan pohja suolalla. Lisää päälle porkkanat ja peitä ne suolalla.
2. Saa olla uunissa 1,5 tuntia 190 asteessa.
3. Anna jäähtyä. Kuori porkkanat varovaisesti veitsellä ja suikaloi ne fiileerausveitsellä tai juustohöylällä.
4. Sekoita porkkala -marinadi ja kaada suikaleiden joukkoon.
5. Anna porkkalan marinoitua suljetussa astiassa 1-2 vrk. Lyhyempikin aika tuo maun.

Tätä kannattaa tarjota saaristolaisleivän, tillin ja levitteen kanssa. Suosittelen Oatlyn Påmackan. Se on hyvää!

Resepti löytyi PS Olen vegaani -videoblogista.

 

Lasimestarin tofu

Tähän törmäsin sattumalta, jossain jouluruokakeskustelussa, ja pitihän sitä testata. Työstin sen tekemisestä videblogin. Tämäkin ruoka sopii ruokapöytään myös joulun ulkopuolella.

Resepti oli suunnilleen tällainen:

Lasimestarin tofu

Ainekset
1 pkt (300 g) savutofua (Jalotofu)
1 porkkana
1 punasipuli
3 cm (noin 15 g) piparjuurta

Liemi
1 dl väkiviinaetikkaa
1 dl sokeria
2 dl vettä
1-2 tl suolaa
10 valko- ja maustepippuria
10 neilikkaa
2 tl sinapinsiemeniä
2 laakerinlehteä

Työvaiheet

1. Leikataan tofu sentin viipaleiksi. Kuoritaan ja viipaloidaan porkkana. Kuoritaan piparjuuri ja vuollaan ohuiksi lastuiksi. Tässä perunankuorintaveitsi on hyvä apuri.
2. Ladotaan aineksi lasipurkkiin kerroksittain. Purkin koko saisi olla noin 6 dl.
3. Seuraavaksi valmistetaan liemi. Yhdistä liemen aineet kattilassa ja kiehauta, kunnes sokeri on sulanut. Saa jäähtyä hetken.
4. Sitten kaadetaan liemi muiden aineiden päälle ja annetaan maistua jääkaapissa. Säilyy noin viikon kylmässä ja maku paranee ajan myötä.

Reseptin löysin täältä.

Sinappi”silli” eli munakoisosinappi

Entisenä sinappisillin ystävänä päätin tarttua myös tähän.

Ainekset:

1 munakoiso
1 prk kaurakermaa
3 rkl majoneesia (esim. X-tra Kevyt majoneesi tai Plamil)
3 rkl sinappia
etikkaa,
tuoretta tilliä
tuoretta ruohosipulia
mustapippuria
suolaa

Työvaiheet:

1. Pilko munakoiso suikaleiksi. Keitä munakoisosuikaleita suolavedessä noin 5 minuuttia. Nosta suikaleet jäähtymään ja kuivumaan. Anna munakoisojen jäähtyä ja lisää niihin vielä ripaus suolaa.
2. Tee kastike muista aineksista. Oleellista on käyttää tuoretta tilliä. Voit myös lisätä mausteita maun mukaan.
3. Sekoita jäähtyneet munakoisosuikaleet kastikkeeseen.
4. Anna maustua jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

Resepti täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *