Kunta-aloitteen tekijät oikeassa

Kasvatus- ja opetuslautakunnan tämän viikon kokouksessa vastasimme myös 236:n keravalaisen allekirjoittamaan kuntalaisaloitteeseen, jossa esitetään koulujen salivuokrien nostamispäätöksen kumoamista.

🏀🤾🏻‍♀️🏐 Aloitteen mukaan kasvatus- ja opetuslautakunnan marraskuussa tekemä päätös nostaa koulujen salivuokria tarkoittaa vakavaa taloudellista iskua monille paikallisille urheiluseuroille ja nostaa väistämättä seurojen kausimaksuja.

🧒🏻 Kuntalaisaloitteen perusteluiden mukaan kausimaksujen nousun seurauksena lasten ja nuorten harrastusmahdollisuudet vähenevät, ja kaupungin lapset ja nuoret joutuvat eriarvoiseen asemaan harrastusmahdollisuuksien keskittyessä parempituloiseen väestöön.

‼Vastustin pitkillä samoilla argumenteilla tilamaksujen korotuksia kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksessa marraskuussa sekä myöhemmin koko Vasemmistoryhmämme valtuustossa joulukuussa. Valitettavasti enemmistö niin lautakunnassa ja valtuustossa oli eri mieltä ja korotukset päätettiin tehdä. Harmittavaa oli ettei tämänkin päätöksen kohdalla oltu tehty vaikuttavuusarviointia. Yleisessä keskustelussa vain perusteltiin, että muutokset eivät ole merkittäviä. Kuntalaisaloitteessa ja myös kokoukselle toimitetussa Musiikkiopiston kirjeessä kyllä annetaan toisenlainen kuva. Seurojen kulut nousevat merkittävästi ja tämä heijastuu suoraan harrastusmaksuihin.

❤ Vasemmisto esitti syksyllä vaihtoehdon, että olisimme maltillisesti korottaneet kuntaveroa, niin olisimme välttyneet asiakas- ja tilamaksujen kovilta korotuksilta, jotka tuntuvat merkittävästi lapsiperheiden kukkarossa. Valitettavasti suurelle osalle puolueita veronuivuus ajoi tähän.

Esitin keskiviikkona lautakunnassa, että lausuisimme:

”Lautakunta näkee tärkeänä kuntalaisaloitteessa esitetyt huolet salimaksujen nostamisesta ja pitää tärkeänä, että kaupungissa seurataan, miten päätös heijastuu tilojen käyttöön sekä nuorten liikkumiseen. On tärkeää, että asiaan voidaan palata uudelleen tulevissa budjettineuvotteluissa, jos esitetyt huolet konkretisoituvat.”

Minusta pitäisi olla selvää, että tehtyjä päätöksiä seurataan ja jos tulokset eivät ole sellaisia mitä on toivottu, niin asiaan voidaan palata. Esitykseni sai vihreiden tuen ja siitä äänestettiin. Äänin 6-5 hävisimme äänestyksen. Kaksi lautakunnan jäsentä äänesti tyhjää.

Päätökseksi jäi tympeä vastaus, että lautakunta merkitsi tiedoksi kunta-aloitteen ja pitäytyy marraskuun päätöksissä.

Jätin päätökseen äänestyksen jälkeen eriävän mielipiteen:

”Pidän kuntalaisaloitteessa esitettyjä arvioita tärkeinä. Vastustin syksyllä lautakunnan kokouksessa ja valtuustossa salimaksujen nostoa. Minusta meidän olisi pitänyt salimaksujen korottamisen sijaan pyrkiä lasten liikkumisen kohdalla maksuttomuuteen, mikä on toteutettu useissa muissa kaupungeissa.

Pidän tärkeänä, että nyt seurataan miten muutos vaikuttaa tilojen käyttöön ja nuorten liikkumiseen. Meidän pitäisi kaikin keinoin kannustaa lapsia ja nuoria liikkumaan. Marraskuun päätös valitettavasti ei näin tehnyt. Minusta on myös viisasta palata asiaan tulevissa budjettineuvotteluissa ensi syksynä, jos esitetyt huolet konkretisoituvat.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *