Kriisinhoidosta kohti koronaexit -suunnitelmaa

Käsittelemme viime vuoden tilinpäätöstä ja arviointikertomusta. Ne kertovat poikkeuksellisesta ajasta, jota ei meistä kukaan osannut ennustaa etukäteen. Poikkeuksellisista haasteista, uusista työtavoista, työttömyydestä ja palveluiden rajaamisesta.Monien toimeentulo on ollut koetuksella, etenkin palvelusektorilla, kun työpaikat laitettiin kiinni tai niiden toimintaa rajattiin. Viime vuoden muotisanana oli etä: oli etäkoulua, etätyötä, etäjuhlia ja etäkokouksia. Sosiaalisuus kärsi. Monelle se vahvisti yksinäisyyttä ja syvensi vaikeuksia.

Kaupungin tehtävä on olla kuntalaisten rinnalla. Viime vuonna Kerava onnistui tässä hyvin. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö meillä olisi haasteita. Tästä kuulimme useita konkreettisia esimerkkejä tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa.

Onkin tärkeää rakentaa fiksu koronaexit suunnitelma, jossa huomioidaan erityisesti nuoret ja ikäihmiset. Keskiössä pitäisi olla syrjäytymisen estäminen, työllisyyden parantaminen ja osaamisen vahvistaminen. Se on Keravan Vasemmiston mielestä tulevan valtuustokauden alun keskeisin tehtävä.


Hyvä puheenjohtaja, palataan viime vuoteen.

Varhaiskasvatuksessa tehtiin tärkeää työtä tukien lasten kasvua kriisin keskellä, ja perusopetuksen sekä lukion puolella opettajat ottivat suuren harppauksen etäkouluttaessaan oppilaita.

Suuri kiitos pitää antaa Keravan terveys- ja sosiaalipuolen työntekijöille, jotka ovat tehneet tärkeää työtä kriisin eturintamassa. Oli oikein, että palkitsimme työntekijämme erinomaisesta työstä.

Meidän on kuitenkin syytä muistaa, että viime vuosi olla raskas kaupunkimme työntekijöille. Moni heistä on väsynyt, ja kaikkien toive on, että syksyllä pystyisimme työskentelemään normaalimmassa ympäristössä.


Arviointikertomuksessa puhutaan sairauspoissaoloista. Se on asia mistä olemme puhuneet täällä paljon.

Keravan Vasemmiston mielestä on tärkeää miettiä toimivia keinoja sairauspoissaolojen vähentämiseksi. Näemme, että tässä keskiössä on hyvä johtaminen, työnkuvien kehittäminen, reilu palkkaus, ennaltaehkäisevä työhyvinvointi sekä turvalliset ja terveelliset työympäristöt.

On selvää, että koronakriisi on vaikuttanut melkoisesti kaupunkimme viime vuoden talouteen. Silti lopputuloksena oli selkeästi ylijäämäinen tilinpäätös. Taloutemme on ollut vahvassa kunnossa ja lainakantamme maltillinen, kuten kamreeri tämän kohdan esittelyssä totesi.

Haasteita meillä on tämän vuoden osalta pitkälti siksi kun budjettineuvotteluissa päätettiin alijäämäisestä budjetista. Sellaisia ei kestä tehdä monena vuonna. Meidän pitää miettiä asiat fiksummin.


Hyvä puheenjohtaja ja arvon keravalaiset,

Talouden asiantuntijat ovat arvioineet, että talous tulee elpymään kesän ja syksyn aikana. Se vahvistaa myös kuntatalouttamme ja piristää työllisyyttä. Oma valonpilkahdus on myös se, että verotulomme ovat tänä vuonna toteutuneet budjetoitua vahvempana.

Syksyllä meidän on mietittävä ratkaisu, jossa leikkauslistojen sijaan rakennetaan Keravan tie ulos koronakriisistä peruspalveluita vahvistaen nuorten ja ikäihmisten tarpeiden näkökulmasta.

On tarpeen myös huomioida taloudellinen päätöksenteko ilmastonäkökulmasta. Olisi tärkeää, että kaupunki ottaisi taloudellisen budjetin rinnalle ilmastobudjetin, jolla mitataan askelia matkalla hiilinegatiiviseen aikaan.

Keravan Vasemmistoliiton valtuustoryhmä hyväksyy tilinpäätöksen ja haluaa toivottaa kaikille lämmintä ja vehreää kesää. Muistetaan käydä Taiteen kotitalolla tänäkin kesänä. Ladataan akkuja ja rakennetaan taas yhdessä hyvää ja oikeudenmukaista Keravaa kaikille ensi syksynä.

Juhani Lohikoski
Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoro, tilinpäätöskeskustelussa valtuustossa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *