Kriisin keskellä pidetään huolta kaikista

Elämme poikkeuksellista aikaa. Aikaa, jota kukaan meistä ei osannut ennakoida vuosi sitten. Koronaviirusepidemia on vaikuttanut meihin lukuisilla eri tavoilla. Monien keravalaisten toimeentulo on ollut koetuksella, kun työpaikat kärsivät koronarajoituksista ja palvelusektorin kysyntä laski monissa paikoissa. Lapsilla alkoi etäkoulu. Etätöihin siirtyivät ne kaikki työntekijät, joille se oli mahdollista.

Kaupungin tehtävä on olla kuntalaisten tukena ja mielestämme Kerava on tänä erikoisena vuonna vastannut hyvin tähän. Varhaiskasvatuksessa on tehty kriisin keskellä hienoa tukea lasten kasvattamisessa, ja opettajat ottivat suuren harppauksen etäkouluttaessaan oppilaita. Suuri kiitos pitää antaa Keravan terveys- ja sosiaalipuolen työntekijöille, jotka ovat tehneet tärkeää työtä kriisin eturintamassa.

Poliittisella puolella on myös tehty tärkeitä päätöksiä, joilla on helpotettu kuntalaisten elämää esimerkiksi varhaiskasvatusmaksujen kohdalla. Samoin viestintää on kehitetty avoimemmaksi, mikä on todella tärkeää.

Kesken koronakriisin budjettineuvottelut olivat monella tapaa erilaiset. Kriisi on haastanut suuresti kuntien talouden. Ilman hallituksen tukipaketteja olisi Keravankin talous tänä vuonna hyvin erilainen kuin se tulee olemaan. Onneksi meillä on hallitus, joka ei maksata kriisiä kunnilla.

Ilman koronaa Keravan taloudellinen tilanne olisi ollut varsin vahva. Nytkin on mahdollista päästä plussalle tänä vuonna. Tämä on hyvä kaikkien ymmärtää, jotka puhuvat leikkauslistoista.


Vasemmistoliitto esitti Keravan budjettineuvotteluissa koronavirusepidemian aiheuttamien taloudellisten ja sosiaalisten vaikutusten huomioimista talousarviossa.

Mielestämme pahinta, mitä päättäjät voisivat nyt tehdä, olisi toistaa 90-luvun laman aikaiset virheet ja leikata muutenkin vaikeassa tilanteessa esim. lapsille ja nuorille tarjottavasta tuesta ja palveluista.


Meille oli tärkeätä, että leikkauslistat saatiin torjuttua. Kun lasten osaamista pitäisi vahvistaa, niin tuntui käsittämättömältä, että haluttaisiin leikata matematiikasta ja käsityöstä tuntikehystä pienentäen. Samoin ehdotus maahanmuuttajataustaisten lasten oman äidinkielen opetuksen lakkauttamisesta ei ollut loppuun ajateltu, kun tutkimusten mukaan oman äidinkielen oppiminen edesauttaa eheämpää oman kuvan rakentamista ja laajempaa oppimisen kehittymistä.

Vasemmistolle on olennaista, että tuemme niitä ihmisiä, jotka ovat kärsineet koronan vaikutuksista, jotta kriisi ei pysyvästi lisää eriarvoisuutta. Siksi näimme tärkeäksi, ettei sote-palveluiden asiakasmaksuja koroteta. On myös hyvä, että terveyskeskuslääkäreiden iltavastaanotto jatkuu ja päihdepalveluita parannetaan.

Kehittämishankkeista voi nostaa esille, että Vasemmisto pitää tärkeänä, että nuorten palveluita kehitetään vastaamaan tarpeisiin, ikäihmisten kotiapua parannetaan ja osallistavaa budjetointia tuodaan osaksi tuoda keravalaisia mukaan päätöksentekoa.

Investointipuolella tärkeitä hankkeita on Marttilan palvelutalon rakentaminen ikäihmisille ensi vuonna. Tätä asiaa vauhditimme jo aiemmin valtuustoaloitteella. On myös todella tärkeää, että skeittiparkin rakennesuunnittelu etenee. Tämä saaga olisi jo aiheellista saada maaliin.

Vasemmistoliitto on talousasioissa vastuullinen ja siksi kannatimme raamissa esitettyä maltillista veronkorotusta. Emme näe kestäväksi suuren alijäämän tekemistä, tai että kunnan perustoimintaa rahoitettaisiin velalla.

Näemme, että pienellä veronkorotuksella olisi varmennettu kuntalaisille tärkein peruspalveluiden rahoituspohja ilman, että tulevien vuosien budjettineuvotteluissa vaihtoehtoina ovat selkeästi suurempi veronkorotus tai sitten vakava keskustelu leikkauksista, joilla voidaan saada lyhyessä ajassa säästöjä, mutta pidemmällä aikavälillä ne lisäävät kustannuksia ja ovat yksilöille aina pienempi tai suurempi tragedia.

Meidän on järkevä jatkaa ennaltaehkäisevää politiikkaa, jolla taklataan yhdessä tulevaisuuden ongelmia ja rakennetaan kaikkien Keravaa.
 


Me emme tiedä kuinka kauan koronakriisi kestää ja kuinka kovasti se tulee vielä kohtelemaan Suomea ja Keravaa. Me voimme jokainen omalla toiminnallaan vaikuttaa kriisin syvyyteen, noudattamalla viranomaisten ohjeita parhaalla mahdollisella tavalla. Pidämme turvavälejä, käytämme maskeja, pesemme käsiämme, menemme matalalla kynnyksellä koronatestiin, joka muuten Keravalla on toiminut mainiosti.

Kriisin keskellä on tärkeää, että pidämme kaikista huolta ja välitämme toisistamme. Keravan Vasemmistoliitto hyväksyy budjettiesityksen ja haluamme samalla toivottaa kaikille keravalaisille turvallista loppu vuotta ja hyvää uutta vuotta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *