Keravan on muutettava linjaa, ja tarjottava vegaanilapsille ruokaaa

Keskiviikkona on kasvatus- ja opetuslautakunnan kokous. Suurena asiana listalla on ensi vuoden talousarvio. Merkittävänä yksittäisenä lista-asiana on vastaus oikaisuvaatimukseen vegaaniruoan tarjoamisesta päiväkodissa.

Keravallahan on tilanne, että edes lääkärintodistus ei riitä varmistamaan vegaaniruoan saamista, jos todistuksen taustalla ei ole lääketieteellinen vaan eettinen syy.

Olemme Vasemmistoliiton ryhmässä asiasta keskustelleet ja kannatamme, että Keravalla vegaaniruokakielto puretaan päiväkodeissa ja kouluissa. Ehdotamme, että siirrytään Tuusulan tai Järvenpään kuntien malliin. Tuusulassa riittää perhen ilmoitus vegaaniruoan saamiseksi ja Järvenpäässä lisäksi on käytävä terrveydenhoitajan kanssa asiasta keskustelu.

Järvenpään käytäntö on voimassa myös mm. Tampereella. Ajatuksena on muistuttaa, että hyvin tehty monipuolinen vegaaniruoka antaa kyllä kaikki kasvuun tarvittavat ainekset, kunhan muistaa ottaa b- ja d-vitamiinia. Jälkimmäistähän suositellaan kaikille muillekin.

Meidän mielestämme päiväkodin ja koulun pitäisi olla paikkoja, jotka katsovat tulevaisuuteen. Ilmastonmuutos ja maapallon kestokyky ovat keskeisimpiä kysymyksiä, joihin lapsemme ja lapsenlapsemme hakevat ratkaisuja.

Meidän pitäisi pikemminkin kannustaa kuin rangaista vegaaniperheitä, jotka ruokailuvalinnallaan kuormittavat maapalloa selkeästi vähemmän.

Emme näe ratkaisuna sitä, että vegaanien pitäisi toimittaa asiasta lääkärintodistus. Usein kun kyse ei ole allergiasta, vaan eettisestä päätöksestä. Niin taisi olla tässäkin tapauksessa, jota lautakunnassa käsitellään. Haluan myös tuoda esiin, että samaan aikaan eri uskonnolliset tavat kyllä huomioidaan. Miten tämä on yhdenvertaisuuslain edessä tasa-arvoista?

Varhaiskasvatusjohtajan päätöksessä nostetaan esiin terveysargumentti. Kuten aiemmin mainitsin monipuolinen vegaaniruoka on terveellistä. Sen on THL linjannut. Tuntuu oudolta, että terveellisyyteen nojaten ollaan jouduttu tilanteeseen, jossa vegaanit jäävät ilman ruokaa. Se ei ole yhdenvertaista.

Kannatamme, että Keravalla aletaan tarjoamaan kouluissa ja päiväkodeissa vegaaniruokaa vegaaneille. Samoin olisi fiksua, että kasvisruoka olisi mahdollisimman usein vegaanista, ja kasvisruokapäiviä olisi yhä enemmän kaikilla.

Mielestäni kannattaa miettiä myös siltä kannalta, että vegaanius on merkittävässä kasvussa (tuotteita tulee koko ajan lisää, kymmenet tuhannet ihmiset kuuluvat vegaanisomeryhmiin) ihmisten tietoisuuden kasvaessa, ja jos Keravalla on konservatiivinen linja asiassa, se heijastuu helposti ihmisten päätöksiin muuttaa kuntaan tai kunnasta pois. Olen ymmärtänyt olemme pyrkineet raivaamaan tällaisia kuoppia pois.

Siksi linjaus on muutettava.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *