Kasvon budjettikokouksesta hyviä uutisia

Kasvon budjettikokouksessa päätettiin mm. jatkaa luokkakokojen pienentämistä, palkattiin henkilökuntaa ennaltaehkäisevään työhön. Lisäksi agendalla oli ksylitolipastilleja, vegaaniruokaa ja valittiin uusi johtaja tärkeälle paikalle.

Pidimme tänään kasvatus- ja opetuslautakunnan budjettikokouksen uudella Kurkelan yhteiskoululla. On muuten hieno koulu.

Hyviä asioita budjetistamme

  • Vasemmisto tappeli siitä pitkään, että luokkakokoja saadaan pienennettyä.
  • Keravallahan oli ennen Suomen suurimmat luokkakoot. Useamman vuoden niitä on piennetty 1. ja 7-luokkien osalta. Niin tehdään ensi vuonnakin. Luokkakoko on 22 oppilasta.
  • Päiväkotien ryhmäkokoja ei lähetä suurentamaan ja subjektiivinen päivähoito-oikeus säilyy.
  • Perustamme 3 uutta luokanopettajan virkaa kun alakoulun oppilaiden määrä kasvaa.
  • Yläkouluun saamme uuden oppilaanohjauksen lehtorin
  • Lisäksi tulee yksi psykologi ja perheohjaaja lisää. Nämä osoittavat strategista ajattelua satsata ennaltaehkäisyyn
  • Oppimateriaalipuolelle tulee lisäystä
  • Digitalisointi etenee ja kouluihin saadaan lisää sähköisiä työskentelyvälineitä ja uusia oppimisympäristöjä

Kaupunginhallituksesta meille annetun raamin päälle ilmoitimme tarvitsevamme 250 000 € lisää varhaiskasvatukseen, jolla katetaan pieneneviä asiakasmaksuja ja vuoropäiväkodin kasvavia kuluja.

Esitimme myös, että salimaksuja nuorten osalta alennetaan tai poistetaan sekä taideoppilaitosten tukia nostetaan tulevissa ryhmien välisissä budjettineuvotteluissa. Muutokset tulee tehdä kuitenkin niin, että niihin tarvittavat varat lisätään kasvon raamiin.

Budjetissa on arvioitu, että palkkakustannukset nousevat prosentin ensi keväänä. Itse luulen, että tämä on liian maltillinen arvio. Julkisen kikyleikkaukset oli sen verran rankat. Toin myös esiin, että Keravalla on naapurikuntia pienemmät palkat ja niitä olisi aihetta korottaa.

Tiedustelin sijaisresurssien laajuutta varhaiskasvatuksesta. Asiassa oli lähestytty minua ammattiliitojen taholta. Varhaiskasvatuksessahan sairaspoissaolot ovat olleet kasvussa ja sijaistarve kohonnut. Resursseja kuulemma riittää, mutta välillä ongelma on ollut sijaisten löytämisessä. Kunnalla on omia sijaisia tietty määrä. Olisiko aiheellista miettiä määrän lisäämistä, kun tarvetta selvästi olisi.

Vegaaniruoan mahdollisuus selvitetään>

Kävimme myös keskustelua vegaaniruoasta oikaisuvaatimuskohdassa. Olen teemasta jo aiemmin kirjoittanut, ja kannatan vegaaniruoan tuomista keravalaisiin kouluihin ja päiväkoteihin. Kiitos oikaisuvaatimuksen tekijän ja muiden aktiivisten kuntalaisten sekä meidän päättäjien, niin kaupunginhallitus päätti tiistain kokouksessaan, että se pyytä ruokahuollolta selvityksen ruoka-aterioista. Siinä huomioidaan mm. Helsingin kokeilu ja haetaan tietoja useista eri kunnista miten siellä on toiminut vegaaniruoanjako ja millaisia ovat olleet kustannukset. Me pidimme lautakunnassa kaupunginhallituksen päätöstä hyvänä. Me vasemmistossa teemme työtä sen puolesta, että Kerava toteuttaa strategiaan ja tarjoaa jatkossa ilmastoystävällistä vegaaniruokaa koulussa ja päiväkodeissa sitä haluaville lapsille.

Ksylitolpastillit päiväkotiin

Toin edellisessä lautakunnassa esille, että päiväkodeissa on hyvin erilaisia käytäntöjä ksylitolipastillien suhteen ja eikö olisi järkevää, että kaupunki järkkäisi nämä. Nyt sille oli laskettu hintalappu ja totesimme lautakuntana, että ensi vuoden alusta alkaen kaikilla kunnan päiväkodeilla annetaan aina aterian jälkeen pastilli lapsille. Tämä on hieno asia.

Uusi johtaja

Muuten valitsimme uuden kasvun ja oppimisen tuen johtajan. Olin mukana haastattelijaryhmässä ja olimme yksimielisiä ehdotuksesta lautakunnalle. Mukavaa, että lautakunta oli samaa mieltä. Saamme innokkaan ja pätevän uuden ihmisen tärkeälle paikalle. Tervetuloa Keravalle Mervi Heikkinen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *