Kamppailu verotuksesta

Aamu alkoi ”mahtavasti” töihin ajellessa kun Kokoomusnuorten puheenjohtaja Antti Häkkänen hehkutti radiossa kuinka republikaanien puoluekokouksessa Tampassa on mainio meininki. Hän linjasi, että republikaanit ovat kokoomusnuorten hengenheimolaisia. Myöhemmin Helsingin Sanomissa Häkkänen tarkensi:

”Meidän mielestämme Romneylla on enemmän uskottavuutta lähteä kohtaamaan tätä ylivelkaantumisongelmaa kuin [nykyisellä presidentillä Barack] Obamalla. Sen takia tahtoisimme, että Romney voittaa”, Häkkänen sanoi. Häkkäsen mukaan kokoomusnuorten ja Romneyn linjaukset ovat pitkälti yhtenevät talouspolitiikan osalta. Molempien teesejä ovat tiukka menokuri, kevyt verotus ja sääntelyn purkaminen.

Samaisessa Radio Novan aamuohjelmassa toimittaja Tuomas Enbuske kommentoi republikaaneja positiiviseen sävyyn näiden esittäessä säästöohjelmia, kun taas demokraatit kasvattavat velkaa kalleilla terveysohjelmilla, aivan kuten demarit vanhuuspalvelulailla Suomessa. Klassisen talousopin kannattajaksi tunnustautunut Enbuske unohtaa mainita, että republikaanit ovat lähinnä ajamassa poliittisesti oman yläluokkansa ja heidän yritysten etuja valtion tasolla. Puolueen säästöt eivät kohdistu rikkaaseen vähemmistöön vaan tavallisiin amerikkalaisiin.

Kamppailu verotuksesta on suuri 2010-luvun haaste meillä niin valtakunnallisella kuin kunnallisellakin tasolla.

Kirjoitin jo aiemmin, että harmaa talous on rakennusalalla, mutta myös niin palvelu- kuin kuljetusalallakin suuri haaste. On myös selviä viitteitä, että oikeistopuolueet Kokoomus ja RKP eivät ole suhtautuneet asiaan täydellä vakavuudella, kun on mietitty keinoja laittaa huijarit kuriin.

Harmaan talouden osalta toinen suuri alue on osakekauppa. Voima-lehti on pitänyt hyvin esillä hallituksen sisällä käytävää vääntöä hallintarekisterin tulevaisuudesta. Jälleen kerran Kokoomus ja RKP ovat ajaneet rahamaailman etujärjestöjen vaatimuksesta muutoksia, joiden seurauksena yhtiöiden omistussuhteet pystyttäisiin salaamaan ja veroja kiertämään.

Jokainen voi miettiä kuinka uskottavia valtion ja kunnan talouden hallinoijia ovat puolueet, jotka antavat harmaan talouden jyllätä tai jopa auttavat verojen kierrossa, niin että yhteiskunnalta jää saamatta miljardeja euroja. Siinä rinnalla on aika noloa, että samat puolueet leimaavat tavallisia ihmisiä, jotka vaikean elämän tilan vuoksi hakevat tukia, yhteiskunnan rasitteiksi. Vähän perspektiiviä painotuksiin, kiitos.

Viimeisimpänä, mutta ei vähäisempänä tulee ansiotuloverotus. 1990-luvun lamasta lähtien yleisenä linjana on ollut ansioverotuksen lasku. Se on ollut linja, jota kokoomus on ajanut vahvasti ja muut puolueet ovat sopeutuneet siihen. Samaan aikaan tavallisten ihmisten palkat ovat polkeneet paikallaan. Ay-liikkeelle pienet palkan korotukset myytiin aikoinaan ajatuksella, että yritykset käyttävät säästyvän tulon investointeihin ja näin syntyy työpaikkoja useammalle ihmisille. Periaatteessa tämä kuulosti lama-Suomessa järkevältä, mutta miten kävi? Yritykset investoivat, mutta vähän ja käytännössä ulkomaille. Ei hyödyttänyt työntekijää. Enemmän yritykset kuitenkin jakoivat rahaa ulos voittoina omistajille. Ei hyödyttänyt sekään työntekijää.

Onko veronalennukset sitten hyvä asia? Eivät mielestäni. Pienemmät verotulot tarkoittavat enemmän paineita palveluiden leikkauksiin. Mielestäni 1980-luvun ajatus, että duunarilla on kunnon palkka ja siitä maksetaan sopiva siivu veroa, jolla organisoidaan porukoiden tarvitsemat palvelut, niin että meillä on kunnolliset koulut, nuorilla nuorisotilat ja harrastuspaikat kunnossa, oli varsin järkevä.

On myös aivan älytöntä, että jengi tekee töissä yhä tehokkaammin töitä ja saa suhteessa vähemmän palkkaa kuin ennen. Matalilla ansioveroilla yritetään kompensoida menetystä, mutta todellisuudessa me maksamme enemmän veroja sitten välillisinä veroina kaupassa ruoka-ostoksilla tai vaikka ravintolassa. Ainoa ero tässä on, että nyt kaikki maksavat verotuksessa yhä enemmän saman suuruista veroa, kun aiemmin maksettiin enemmän tulotason mukaan progressiivisesti. Tässäkin on otettu siis vahvasti askelia republikaanien esittämään maailmaan.

Haluan alleviivata, että kaikki nämä verotusasiat ovat asioita joita päätetään kunnallisella ja valtakunnallisella tasolla poliittisten toimijoiden toimesta. Olisikin tärkeää, että päättämässä olisi ihmisiä, jotka ymmärtävät tavallisten ihmisten arkea, ja heillä olisi halua toteuttaa järkevää verotuspolitiikkaa. Kunnallisvaaleissa on mahdollisuus protestoida kokoomuksen verotuspolitiikkaa vastaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *