Kaivosvero. Nyt!

Malmia kaivetaan Suomen maaperästä liki neljän miljardin edestä ja yhteisöveroa on maksettu 92 miljoonaa kiitos aggressiivisen verosuunnittelun, kertoo Finnwatchin tuore tutkimus.

Yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö Finnwatch on kartoittanut Suomessa toimivien kaivosyhtiöiden toimintaa vuosien 2011-2014 aikana.

– Veromenetykset ovat valtavat, kun ne suhteutetaan kaikkien Suomessa toimivien 12 metallikaivoksen voitosta maksettuun vain 92 miljoonan yhteisöveroon samalla ajanjaksolla. Samaan aikaan malmeja on louhittu Suomen maaperästä liki neljän miljardin arvosta, toteaa Finnwatchin veroasiantuntija Lauri Finér.

Nyt näyttää siltä, että nykyinen käytäntö mahdollistaa kansallisen maaperän ryöväämisen ulkomaalaisille voitontavoittelijoille ja pahimmillaan, kuten Talvivaaran tapauksessa, riskin maksamme me satoina miljoonina euroina.

Suomi käyttäytyy kuin kehitysmaa antaessaan yritysten hyödyntää luonnonvaroja ilman suurempaa korvausta. Finnwatch kertoo, että esimerkiksi Australiassa kaivosverot ovat huomattavasti Suomea korkeammat.

Erillinen kaivosvero tarvitaan välittömästi. Vasemmiston puheenjohtaja Paavo Arhinmäki vaati jo vuonna 2012, kaivosveroa ja valtion kaivosyhtiötä, kun kaivosalan ongelmat nousivat esiin. Voidaan kysyä onko asian suhteen tapahtunut mitään. Ehdottomasti pitäisi tapahtua.

Yhdyn myös Finnwatchin veroasiantuntija Lauri Finérin ajatuksiin, että Suomen pitäisi olla aktiivinen niin OECD:n ja kuin Euroopan unioninkin tasolla järkevämmän yritysverojärjestelmien puolesta.

Finnwatch pyrkii edistämään ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti vastuullista liiketoimintaa vaikuttamalla yrityksiin, talouden sääntelyyn ja yhteiskunnalliseen keskusteluun. Jos haluat tukea tällaista toimintaa, niin se onnistuu tätä kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *