Joukkoliikenteen lipunkorotus on peruttava

HSL:n hallitus teki keravalaisten kannalta varsin ikävän päätöksenpäättäessään nostaa lippujen hintoja vuoden 2021 alussa. Päätöstävastustivat Vasemmisto, Vihreät ja SDP. Sen sijaan oikeistopuolueetKokoomus, RKP ja Siniset kannattivat korotusta, ja äänten mennessä tasan kokoomuslaisen puheenjohtajan Risto Rautavan ääni ratkaisi.

Suomen hallitus on tukenut pääkaupunkiseudun joukkoliikennettä ensin keväällä ja viimeksi lokakuussa 2020. Yhteensä tukea tulee noin 100 miljoonaa euroa. Tästä huolimatta oikeisto halusi korottaa joukkoliikenteen lipunhintoja

.Joukkoliikenne on kaikkien liikkumismuoto. Se myös helpottaa autoilijoiden ja opiskelijoiden elämää, edesauttaa erityisryhmien liikkumista sekä vastaa ilmastotavoitteisiin vähentämällä ruuhkia. HSL:n alueella tehdään normaalioloissa noin miljoona matkaa päivässä. Jostain syystä koko kansan joukkoliikenne ei kuitenkaan ole kaikkien tavoite.

Pääkaupunkiseudun vanhusneuvosto vaatii, että ikäihmisten pitäisi saada käyttää alueen joukkoliikennettä puoleen hintaan. Monille ikäihmisille juna ja bussi ovat tarpeellisia kulkuvälineitä hoitaa asioitansa. HSL:n hallituksen linjaus poistaa kertalippujen alennus ja siirtää se kausilippuihin on ongelmallinen. Osa ikäihmisistä tekee yksittäisiä matkoja päivittäisen matkustamisen sijaan, ja silloin kustannusten nousu pienituloiselle eläkeläiselle on varsin korkea.

Eläketurvakeskuksen mukaan keskimääräinen kokonaiseläke oli viime vuonna 1 680 euroa kuukaudessa. Lähes 40 prosentilla eläke jäi viime vuonna alle 1 250 euron kuukaudessa.

Keravan Vasemmisto vaatii, että HSL:n hallitus ottaa asian uudelleenkäsittelyyn ja peruu hintojen korotukset. Pääkaupunkiseudunvanhustenneuvostoja on kuultava ja löydettävä kaikille toimiva malliikäihmisten matkalippujen kustannuksiin. Samalla kaikkienjoukkoliikennettä käyttävien ihmisten kannattaa muistaa tämä päätös, kun äänestetään ensi keväänä kuntavaaleissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *