Budjetti vastaa vaaleissa heitettyyn haasteeseen

Viime kevään vaalitulos osoitti, että kuntalaiset haluavat muutosta kaupunkimme politiikkaan. Vaalien suurin voittaja oli Vasemmisto, joka nosti kannatustaan reilusti.

Vasemmiston valtuustoryhmän mielestä käsittelyssä oleva talousarvioesitys vastaa vaaleissa heitettyyn haasteeseen. Se mahdollistaa paremman Keravan rakentamiseen.

Tiedämme tilastokeskuksen datan perusteella, että kaupungissamme on vuosia pihistelty palveluista verrokkikuntiin verrattuna. Alibudjetointi on saattanut talouskurin kannattajien mielestä vaikuttaa lyhyellä aikataululla hyvältä tilipäätöksissä, mutta heijastuu paljon ongelmallisemmin pidemmällä ajanjaksolla kasvavina sosiaalisina ja terveydellisinä ongelmina.

Myös investointien alibudjetointi pidemmällä aikavälillä on johtanut mittavaan kiinteistöjen korjausvelkaan ja tulevien investointien ruuhkautumiseen, kun niin paljon on tekemättä, mitä olisi pitänyt rakentaa ja korjata jo aiempina vuosina.

Ennaltaehkäisy on fiksuinta talouspolitiikkaa

Olemme sanoneet, että ennaltaehkäisevä politiikka, on järkevintä talouspolitiikkaa. Se on myös mitä vahvimmin turvallisuuspolitiikkaa.

Ennaltaehkäisevät palvelut vahvistavat tulevaisuuden näkymiä niin kuntalaisen kuin kunnankin kannalta. Siksi on hienoa, että saamme lisää ennaltaehkäisevää työtä tekeviä työntekijöitä neuvolaan, terveyskeskukseen, kouluihin, etsivään nuorisotyöhön sekä ikäihmisille kotihoitoon ja terveyskeskukseen.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson teki eduskunnassa lakialoitteen lastensuojelun resursseista. Sosiaalityöntekijät ovat usein ylkuormitettuja vastatessaan liian suuresta määrästä lapsia. On hyvä, että tähän ongelmaan on tartuttu pääkaupunkiseudun valtuustoissa. Asia on kartoitettava myös Keravalla ja luotava riittävä mitoitus.

Luokkakokoja pienennetään ja varhaiskasvatusta vahvistetaan

Hyvän elämän perusta rakennetaan varhaiskasvatuksessa ja peruskoulussa. Vasemmiston mielestä on tärkeää, että kaikilla keravalaisilla lapsilla on yhtenäinen oikeus laadukkaasen päivähoitoon. Pienillä ryhmäkoilla varmistamme eheän kasvun polun.

Vasemmisto nosti Keravan koulujen suuret luokkakoot keskusteluun jo kahdeksan vuotta sitten. On hyvä, että saimme yhteisymmärryksen siitä, että luokkakokoja on pienennettävä. Näin tehdään ensi vuonnakin. Pienet luokkakoot ovat olleet niin opettajien kuin oppilaidenkin mieleen.

Opetus ja opiskelu muuttuu. Koko Kerava on mukana uudessa syväoppimisen -verkostossa, jonka tavoitteena on kehittää lasten itseohjaavuutta, globaalia kansalaisuutta, tiimityö- ja viestintätaitoja sekä luovuutta ja kriittistä ajattelua. Ne ovat keskeisiä uuden työelämän ja yhteiskunnan taitoja.

Kerava on nuorten kaupunki

Haluamme lisätä nuorten ääntä antamalla nuorisovaltuustolle lisää resursseja.

Vahvistamme nuorten seksuaalista tasa-arvoa maksuttomalla ehkäisyllä Vantaan mallin mukaisesti.

Tuemme nuorten kasvua Icehearts-pilotilla ja mahdollistamme sopparuokailun alle 16-vuotiaille lapsille kesäisin.

Kerava on kulttuurikaupunki

Täällä tuoksuu valkosipulin lisäksi jatkossakin spraymaali. On hienoa, että kaupunkitaideprojekti jatkuu brändäten kaupunkiamme hyvällä tavalla.

Kaupunkimme jalokivi, kirjasto, saa lisää henkilökuntaa ja taideoppilaitoksia tuetaan aiempaa enemmän.

Palkat kuntoon

Strategialuonnoksessa linjaamme haluavamme osaavaa henkilökuntaa.

Vasemmistoliitto pitää tärkeänä linjauksena sitä, että saimme sovittua valtuustokauden aikana tehtävän kaupungin työntekijöiden työn vaativuuden arviointi ja palkkaselvitys. Jatkossa ei voi olla niin, että Keravalla on naapurikuntia pienemmät palkat.

 

Asunnottomille ensisuoja

Kaupunginjohtaja on usein puhunut Kerava-puolueesta.

Näemme tämän niin, että meidän tehtävä on miettiä kaikkien keravalaisten elämää. Myös niiden, jotka eivät saa ääntään niin helposti kuuluviin.

Siksi olemme erittäin tyytyväisiä, että Vasemmiston pitkään ajama vaatimus ensisuojasta asunnottomille toteutuu.

 

Lisää kouluja ja päiväkoteja

Investointipuolella iloitsemme uusista kouluhankkeista Itä-Keravalla ja keskuskoulun remontista. Haluamme painottaa, että näissä luokkakapasiteetti pitää huomioida kaupungin kasvun mukaan niin etteivät ne ole heti liian ahtaita.

Kannatamme myös Elloksen remontointia mahdollisimman nopeasti pysyväksi Savion päiväkodiksi.

 

Selviteäviä asiota

Asioita jäi myös selvityspuolelle.

Olisimme halunneet edetä nuorten harrastustilamaksujen poistamisessa, mutta virkamiesten selvitykset olivat kesken. Kuten kerrottua asiaan palataan toukokuussa.

Kannatamme lämpimästi, että terveyskeskuksen iltavastaanottotoimintaa selvitetään.

Samoin haluamme, että kaupunki tiedottaa kuntalaisille heidän oikeuksistaan ja käyttää aktiivisesti mahdollisuutta olla perimättä terveydenhoitomaksuja maksukyvyttömiltä.

 

Avoimuutta edistettävä

Hyvä puheenjohtaja, meidän tulee edistää monin eri tavoin päätöksenteon avoimuutta. Yksi olennainen asia on se, että valtuustot striimataan suorana. Toivottavasti näitäkin puheita pystytään seuraamaan puhelimilla ja tableteille ensi vuonna.

Rahat striimauspäätökseen on jo olemassa, nyt tarvitaan vain valtuuston johdon päätös.

 

Kaadetaan sotesotku

Lopuksi haluan antaa kiitokset kaupunginjohtajalle monien asioiden sisällyttämisestä raamiin. Se helpotti ryhmien neuvotteluja.

Kiitos myös neuvottelujen vetäjälle Anne Karjalaiseille ja kaikille ryhmille. Saimme hyvän tuloksen varsin kivuttomasti aikaan.

Haluan toivottaa kaikille täällä salissa oleville mukavaa punaista joulun odotusaikaa ja erinomaista vihreää uutta vuotta.

Ensi vuonna meillä on suuri tehtävä, kaataa halltuksen sotesotku.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *