Taistelevat oikeistopopulistit

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on hajonnut, kun enemmistö sen kansanedustajista on eronnut ryhmästä ja perustanut Uusi vaihtoehto -ryhmän. Eronnut ryhmä jatkaa Sipilän hallituksessa ja siinä on mukana kaikki perussuomalaistaustaiset ministerit.

Usea perussuomalaisten eduskuntaryhmästä eronnut toisti, että perussuomalaisista tuli eri puolue Jyväskylässä, kun sille valittiin uusi halla-aholainen johto. Eronneen ryhmän puheenjohtaja Simon Elo jatkoi keskustelua eilisessä A-studiossa keskustelua viitaten Ilta-Sanomien artikkeliin, jossa väitettiin muutaman ihmisen mobilisoineen hallo-aholaisten menestyksen puoluekokouksessa.

Helsingin sanomien Ville Seuri taas taustoittaa Jyväskylän tapahtumia varsin ansiokkaasti ja tulee siihen johtopäätökseen, ettei puoluekokouksessa perussuomalaisia vallannut mikään ulkopuolinen taho vaan Halla-Ahon ja hänen tukijoiden asema on jo pitkään ollut erittäin vahva puolueessa. Jyväskylän kokouksessa ei ollut kuin muutama sata osallistujaa enemmän kuin edellisessä Turussa pidetyssä kokouksessa, jossa Seuri kertoo Halla-ahon saaneen huomattavasti silloista puheenjohtaja Timo Soinia suuremmat aplodit pitäessään puhetta.

Maahanmuuttokriittisyyden pitkä historia

Seuri myös muistuttaa, että maahanmuuttokriittisyys on ollut perussuomalaisten ja 1990-luvulla SMP:n kantava voima. Silloin keskustasta loikannut poliisitaustainen kansanedustaja Sulo Aittoniemi nousi näkyvästi esiin kritisoidessaan pakolaisia.  Moni muistaa vapaapainija Tony Halmeen lyhyen poliittisen uran sekä Timo Soinin haaveet liittyä osaksi oikeistopopulististen puolueiden nousua Euroopassa.

Vuonna 2011 perussuomalaiset juhlivat jytkyä. Huomioi kiinnittyi Soinin menestykseen, mutta eduskuntaan menivät myös Halla-Aho ja joukko hänen lähipiiriään.  He olivat rakentaneet jo pidemmän aikaa maahanmuuttokriittistä liikettä Halla-Ahon blogien ja homma-foorumin kautta.

Sittemmin Halla-Aholla ja hänen tukijoillaan on ollut erittäin merkittävä asema puolueessa.  Soini on useammassa haastattelussa maininnut europarlamentaarikko Halla-Ahon olevan häntä parempi asiantuntija maahanmuuttoasioissa. Halla-Aholaisilla oli myös suuri rooli kun perussuomalaiset väänsivät Sipilän hallituksen pakolaispolitiikkaa nuivemmalle linjalle.

Nuiva ja tosinuiva oikeistolaisen talouspolitiikan takaajina

Onko sitten Halla-Ahon johtaman perussuomalaisten ja siitä eronneen eduskuntaryhmän välillä mitään poliittisia eroja. On ja ei.  Maahanmuuttopolitiikassa esimerkiksi hallituksen troikkaan (neuvottelee hallituksen keskeiset linjat) nimitetty Sampo Terho alleviivasi puheenjohtajakampanjan aikana, ettei hänellä ole Hallo-Ahon kanssa eri linjaa. Samoin Simon Elo kuului nuivalaisiin.  Suurin painotusero löytynee siitä kuinka paljon maahanmuuttopolitiikkaa halutaan nostaa politiikan keskiöön ja millaisella argumentaatiolla sitä käydään. Lähteneillä, etenkin soinilaisilla, se ei ole suurin intohimo, kun taas Halla-Aho on vaatinut maahanmuuttokritiikin vahvistamista, ja samaa viestiä on tullut perussuomalaiselta kentältä, ja se epäilemättä heijastui viikonlopun johtajavalinnoissa.

Loikan myötä perussuomalaisten eduskuntaryhmässä on käytännössä vain halla-aholaisia. Se tarkoittaa, että Halla-Aho pystyy ilman kompromisseja rakentamaan äärioikeistolaista projektia, jossa ihanteina ovat muun muassa ruotsidemokraatit ja Ranskan Front National. Siinä luodaan konfliktia tavallisten ihmisten keskelle teennäisellä vastakkainasettelulla, ja taataan talouskuripolitiikan jatkuminen. Viimeistään tässä vaiheessa muiden puolueiden on lopetettava halla-aholaisten sloganien normalisointi ja kansalaisyhteiskunnan pitää haastaa äärioikeistolainen projekti.

Perussuomalaisten konfliktin jälkiaallot lyövät lujaa vielä valtuustoissa eri puolilla maata. Tullaan näkemään loikkia ja uusien ryhmien perustamisia. On mielenkiintoista nähdä kun ryhmät ottavat yhteen poliittisilla

Perussuomalaiset voittivat vaalit puolustaen pienituloisia, ja väittäväen olevansa vaihtoehto vanhoille puolueille. Perussuomalaiset ovat kuitenkin hallituksesta heikentäneet merkittävästi tavallisten ihmisten asemaa ja samaan aikaan sallineet muun muassa setelinkäärijöiden piilottaa omaisuuttaan hallintarekisteriin.

Halla-ahon perussuomalaisista eronnut perussuomalaisten eduskuntaryhmän enemmistö jatkaa Sipilän hallituksessa taaten soteuudistuksen etenemisen, jossa ollaan kapitalisoimassa sosiaali- ja terveyspalvelut terveysbisnesyrityksille. Samoin soinilaiset takaavat hallituksen jatkuvat hyökkäykset työntekijöiden oikeuksia kohtaan ja työttömien aseman heikentämisen.

Todellinen vaihtoehto

Lienee selvää, että kumpikaan perussuomalaisten fraktio ei ole työväenluokkaisten ihmisten etuja ajava puolue.

Uskon, että tällä hetkellä on kymmeniä tuhansia pettyneitä perussuomalaisten äänestäjiä, jotka ovat hämillään puolueen hajaannuksesta ja toisaalta äärimmäisen pettyneitä puolueen toimintaan. Se on pettänyt kaikki lupauksensa Sipilän hallituksessa ja kurittanut tavallisia ihmisiä kovalla kädellä.

Teille  kaikille haluan sanoa, että onneksi on myös todellinen vaihtoehto.

Vasemmisto puolusti työntekijöitä ja vastusti ainoana eduskuntapuolueena kilpailukykysopimusta, jossa leikattiin työntekijöiden ansioita ja pidennettiin työaikaa.

Vasemmisto on niin ikään puolustanut opiskelijoita, työttömiä, lapsiperheitä ja eläkeläisiä vastustaessaan hallituksen leikkauksia.

Vasemmisto on myös esittänyt oman ohjelmansa, jolla lisätään työllisyyttää ja päästään eroon leikkauskierteestä.

Jos olet kyllästynyt valtapeliin ja periaatteiden myyntiin? Jos haluat että sosiaali- ja terveyspalvelut kuuluvat kaikille ja että pienituloisten asiat ovat politiikan ykkösasia?

Niin tule mukaan vasemmistoliittoon. Puheenjohtajamme Li Anderssonin sanoin “on monta tapaa olla vasemmistolainen”. Se tarkoittaa, että puolueessa on tilaa kaikille, jotka pitävät yhdenvertaisuutta ja oikeudenmukaisuutta politiikassa tärkeinä.

Liity nyt: http://www.vasemmisto.fi/tule-mukaan/liity-jaseneksi/

Kuva: kuvakaappaus Kalevan -sivuilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *